Afidele - daune, combatere, preventie in spatii protejate

Afidele sunt daunatori comuni in culturile de legume si fructe din spatiile protejate, cum ar fi serele sau solariile. Aceste insecte pot provoca daune semnificative plantelor si pot reduce calitatea si cantitatea recoltei.

1. Care sunt simptomele produse de afide?

Simptomele produse de afide in sere si solarii pot varia in functie de specie, cultura si gravitatea infestarii, dar simptome generale includ:

  • Deformarea si rasucirea frunzelor: Afidele se hranesc cu sucurile plantelor, ceea ce poate duce la deformarea, rasucirea sau incretirea frunzelor afectate.
  • Ingalbenirea frunzelor: Atunci cand afidele sug seva din plante, acestea pot deveni mai palide sau sa prezinte pete de culoare galbena pe frunze.
  • Cresterea lenta a plantelor: Afidele pot provoca o incetinire a cresterii plantelor, deoarece impiedica fluxul normal de substante nutritive catre acestea.
  • Secretii lipicioase: Afidele produc o substanta lipicioasa numita “miros” sau “papadie” care se poate depune pe frunze si tulpini. Aceasta poate favoriza aparitia mucegaiului negru sau a altor ciuperci.
  • Rasaduri deformate: Daca afidele ataca rasadurile, acestea pot fi deformate sau slabite, ceea ce poate afecta cresterea ulterioara a plantelor.
  • Rupturi de tesuturi: Afidele pot transmite virusi plantelor cu care se hranesc, ceea ce duce la aparitia unor simptome suplimentare, cum ar fi pete, dungi sau zone necrozate.
  • Prezenta afidelor in sine: In cazurile severe de infestare, puteti observa afidele pe frunze, tulpini si muguri.

credits ©Vera Larina/Shutterstock.com

2. Masuri preventive pentru afide

  • utilizarea rasadurilor sanatoase care provin din zone cunoscute ca fiind libere de daunator;
  • monitorizarea culturii in vederea depistarii afidelor prin capcanele galbene lipicioase (eficiente pentru formele aripate) si observatii vizuale ale plantelor pentru detectia formelor aptere si fenomenului de „roua de miere”;
  • indepartarea buruienilor care pot fi gazde pentru afide si rezervor de virusuri;
  • combaterea afidelor prezente in sera inainte de inceperea unui nou ciclu de cultura;

3. Masuri curative - biologice si chimice

Măsuri curative

Una dintre cauzele depasirii limitelor maxime admise de pesticide este nerespectarea timpului de pauza de la aplicare pana la recoltare. Este foarte important sa respectam dozele atunci cand aplicam tratamentele, pentru buna sanatate a noastra si a plantelor. 

In sere si solarii, majoritatea afidelor se reproduc partenogenetic, fara masculi, iar toate insectele prezente sunt femele care dau nastere nimfelor vii, fara a depune oua. O femela adulta poate trai pana la o luna si poate da nastere la 60-100 de nimfe. Populatiile de afide pot creste exploziv, iar descendenta nou aparuta incepe sa se reproduca in doar 7 zile.

Afidele pot fi gasite pe muguri, tulpini si suprafata interioara a frunzelor, iar unele vor migra la noi plante gazda sau tesuturile plantelor tinere. Acestea vor cauta in mod activ tesut moale, proaspat de plante. 

4.Ce daune provoaca afidele?

Afidele pot provoca daune primare prin efectele hranirii coloniilor pe tesuturile tinere. Aceasta determina slabirea si distorsionarea cresterilor noi, aparitia petelor clorotice. Alte daune ce pot aparea sunt: distorsionarea frunzelor, piticirea si ofilirea plantelor.

Afidele afecteaza si mugurii florari, care nu se mai deschid si cad.  O alta cauza e faptul ca frunzele incep sa aiba pete decolorate, uneori rosiatice in zonele in care exista afide. Astfel determina caderea frunzelor, apar furnici si ciuperi in concescinta a secretiei de miere. De asemenea, afidele pot transmite bolile virale si pot afecta grav plantele.

Daunele secundare sunt determinate de ciuperci (fumagina) – secrețiile de miere de pe frunze și fructe provocand reducerea fotosintezei și scaderea calitatii fructelor. Dăunătorul afectează grav plantele prin transmiterea bolilor virale.

credits ©Vera Larina/Shutterstock.com

Din punct de vedere biologic afidele se gasesc sub diferite denumiri care prefera anumite tipuri de culturi.

Cele mai populare afide sunt:

  • Afida fasolei negre (Aphis fabae)
  • Afida bumbacului (Aphis gossypii)
  • Afidă oleandru (Aphis nerii)
  • Afidă de măr (Aphis pomi)
  • Afidă verde citrice (Aphis spiraecola)
  • Afida varzei (Brevicoryne brassicae)
  • Afidă cenușie a mărului (Dysaphis plantaginea)
  • Afidă de prune (Hyalopterus pruni)

Sursa: 

  •  Autoritatea Nationala Fitosanitara, Ghid Pentru Recunoasterea Si Combaterea Bolilor Si Daunatoriilor La Tomate Cultivate In Spatii Protejate (Sere, Solarii, Tuneluri)
  • Legumicultura volumul III, N. Stan, N. Mulnteanu, T.Stan, Editura “Ion Ionescu de la Brad”

Sfaturi utile

  • Daunatorul este vector pentru virusuri.
  • In sere, inspectiile fitosanitare si utilizarea de material de plantare neinfectat poate reduce infestarea cu M. euphorbiae.
  • Aplicarea produselor de protectie a plantelor este o interventie cu impact puternic si complex asupra agroecosistemelor avand o serie de avantaje, dar si dezavantaje legate mai ales de toxicitatea produselor utilizate.
  • Daunele primare rezulta din efectele hranirii coloniilor pe tesuturile tinere ce determina slabirea si distorsionarea cresterilor noi in culturile de legume si in livezi. Afidele pot fi gasite pe muguri, tulpini si suprafata interioara a frunzelor; unele vor migra la noi plante gazda sau tesuturile plantelor tinere si vor cauta in mod activ tesut moale, proaspat de plante.

Produse recomandate

Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.