1. Sfaturi pentru ingrjirea gradinii in Septembrie
In aceste saptamani continua sa irigi si sa fertilizezi gradinile, acorda o atentie constanta dezvoltarii buruienilor. De asemenea, hranirea plantelor cu ingrasaminte specifice granulare sau lichide le va ajuta sa se refaca mai bine dupa daunele provocate de temperaturile fierbinti din timpul verii. Pe de alta parte, plantele care au suferit excesiv din cauza caldurii din vara pot fi indepartate, precum si plantele anuale care si-au incheiat ciclul biologic.
In pregatirea gradinii de toamna, se pot face insamantari atat la gazon cat si in restul gradinii de flori sau legume.

Din ce in ce mai multi oameni adora idea de a-si culege propria mancare din gradina. Majoritatea isi doresc o gradina cu legume folosind ca si ingrasamant de preferinta doar materii organice.
Prima jumatate a lunii septembrie reprezinta momentul potrivit pentru a crea o gradina de legume de iarna. Iti recomandam sa pregatesti solul in mod adecvat folosid amelioratori si ingrasaminte organice de calitate precum Pollina sau Stallatico bogate in materie organica si elemente nutritive.
Foloseste produse care induc rezistenta naturala la plante, acestea se vor putea recupera mai repede din stresul din timpul verii de la temperaturile ridicate si seceta si sa se apere impotriva atacurilor de daunatori si agentilor patogeni fungici.
Aplicarea produsului Double D in amestec cu ingrasamintele MKP , maximizeaza actiunea fungistatica a microelementelor si stimuleaza producerea de molecule naturale de rezistenta. Astfel poti ajuta plantele din gradina, dar si gazonul sa fie protejat de aparitia bolilor fungice.
Algele marine Ascophyllum nodosum, daca sunt pure si extrase la rece, sunt o adevarata mina de biostimulatori si molecule benefice impotriva stresului la care plantele sunt supuse.
Utilizarea acestora favorizeaza relansarea activitatii fotosintetice deoarece stimuleaza productia de clorofila chiar si in perioadele secetoase si ajuta planta sa mentina un echilibru hidric echilibrat.
Examineaza plantele pentru semne de boli sau infestari de daunatori si ia masuri preventive sau corective, daca este necesar.
Daca ai plante care au dezvoltat seminte mature, poti colecta aceste seminte pentru a le replanta in primavara urmatoare sau pentru a le oferi altor gradinari.
Va recomandam sa aduceti plantele de apartament in interior si sa le replantati in ghivece mai mari, daca acest lucru este necesar. Verificati starea de sanatate a plantelor voastre si eventual tratati-le contra bolilor si daunatorilor specifici si fertilizati-le atent.

2. Ce recoltam si plantam in Septembrie?
Ideal ar fi sa ne gandim la dezvoltarea unui plan pentru gradina cu speciile care sa fie rotite pe tot parcursul anului, chiar la inceputul sezonului. Chiar daca nu am fost atat de organizati, putem sa ne descurcam prin rotirea culturilor din gradina de legume si in aceasta perioada.
In toiul verii, cand fructele lucrarilor anterioare sunt recoltate din culturile de primavara-vara, precum rosii, dovlecei, vinete si fasolea, putem sa ne gandim si la toamna. Astfel vom putea sa insamantam si sa transplantam legumele care vor fi recoltate in perioada de toamna-iarna.
In septembrie, recolta este in centrul atentiei. Fasolea, ardeii, castravetii, cartofii, morcovii, patrunjelul, dovleceii si alte legume trebuie culese pana la sfarsitul lunii. Daca doresti sa adaugi noi plante in gradina sau sa transplantezi plante existente, septembrie este un moment potrivit. Solul este inca caldut, iar plantele au timp sa se stabileasca inainte de iarna.
Plante ce se pot semana in aceasta perioada sunt: plante furajere cum ar fi trifoiul, lucerna, leguminoase cum ar fi: mazarea si nautul, legume frunzoase cum ar fi: spanacul, rucola, cicoarea, valeriana, patrunjelul, telina de frunze si legume bulboase cum ar fi: ridichile de luna, ceapa de zi scurta. Tot in aceasta perioada se pot planta arpagicul pentru obtinerea cepei verzi si usturoiul de toamna, atat pentru obtinerea de usturoi verde cat si pentru obtinerea bulbilor de usturoi in anul urmator, devreme. Plantele care se infiinteaza prin rasad si care se pot transplanta in aceasta perioada trebuie sa fie pentru culturi cu perioada de vegetatie scurta, cum ar fi (salata de capatana, salata de frunze, gulioare) .
Fructele din gradina ta. Multe fructe sunt inca de cules in septembrie, in functie de soiul cultivat. Daca luna este calda, este indicat sa continuati udarea plantelor, mai ales daca acestea dau roade. In aceasta luna puteti incepe si sa va ganditi la pregatirea terenului pentru eventualele noi plantari, care sa fie facute la sfarsitul toamnei, cand plantele si-au pierdut complet frunzele si, prin urmare, vor fi in repaus vegetativ.
Curatarea pomilor si a arbustilor: Dupa recoltarea fructelor, este important sa curatati pomii si arbustii de frunzele si ramurile uscate sau bolnave. Astfel vor fi pregatiti pentru repausul de iarna si sezonul urmator.
Daca doresti ca pe parcursul primaverii, gradina ta sa fie transformata intr-un festival cromatic spectaculos, sezonul de toamna este cel mai indicat moment pentru plantarea bulbilor de toamna. Poti completa paleta traditionala de toamna cu gama speciala de bulbi de toamna, iar Fritillaria, Amarylllis, Anemone, Frezii, Sofran, Muscari, Chinodoxa, Cyclamen, Scilla, Ranunculus, Camassia sau Eremurus sunt doar cateva din acestea ca-ti vor oferi un spectacol cromatic deosebit. De asemenea poti sa planta seminte de flori si bulbi de flori precum: Zambilele, Lalelele, Narcisele, Ghiocei, Irisi, Crini, Branduse de toamna, floarea de Nu-ma-uita si multe altele. Poti verifica perioada de semanare/plantare pentru fiecare specie de flori, pe ambalaj sau pe site inainte de a cumpara semintele sau bulbii.
3. Taierile din gradina in Septembrie
Este momentul potrivit pentru a taia si curata plantele si arbustii din gradina.
Puteti taia ramurile uscate sau bolnave si puteti curata zona de frunzele cazute sau alte resturi vegetale. Din aceste resturi ramase dupa curatarea gradinii puteti realiza compost . Este o modalitate excelenta de a recicla materialele organice si de a obtine un ingrasamant natural si bogat in nutrienti pentru gradina.
Efectueaza taieri de intretinere, pentru a incuraja noile cresteri sanatoase.
Daca peluza de flori este prea deasa, tunde plantele perene cu flori care au inflorit deja, pentru a impiedica formarea de seminte si indesarea si mai tare a peluzei dar si pentru a stimula o a doua inflorire. Daca peluza de flori a fost infiintata in acest an sau anul anterior si inca nu a ajuns sa se indese asa cum iti doresti, iti recomandam sa lasi florile sa produca seminte, seminte care se vor scutura si vor ajunge in sol, dand astfel posibilitatea peluzei de a se indesi anul viitor prin rasarirea de plante noi, care vor crea un covor floral mai dens.
Toamna dupa inflorire se taie cea mai cunoscuta dintre hortensii – Hydrangea macrophiylla. Este hortensia care isi poate schimba culoarea in functie de pH-ul solului.
Septembrie este momentul ideal pentru a incepe taierile si a curata pomii fructiferi, deoarece riscul de temperaturi negative este minim. Asigura-te ca urmezi instructiunile specifice pentru fiecare specie de pom si ca folosesti instrumentele potrivite. In functie de diametrul de taiere al ramurilor, esenta lemnului – tare sau moale, poti alege dintr-o varietate mare de unelte: foarfeci manuale sau electrice, foarfeci telescopice, clesti, fierastraie. Exista si o exceptie. Daca ai pomi fructiferi ale caror fructe se coc abia la final de septembrie, este bine sa amani aceasta lucrare.
Ingrijeste gazonul taindu-l la o inaltime mai mica si aerisind solul. Asigura-te ca indepartezi buruienile si frunzele casute, ca aplici ingrasaminte potrivite pentru sezonul de toamna. Afla mai multe din articolul Secretele unei Peluze Perfecte: ingrijirea gazonul toamna.
In concluzie, Septembrie este o luna plina de activitati pentru gradinari. Asigura-te ca urmezi instructiunile specifice pentru fiecare specie de planta si ca iti ingrijesti gradina cu atentie si rabdare. O gradina bine ingrijita va aduce frumusete si bucurie in sezonul urmator.
4. Sfaturi pentru culturile din spatiile protejate
Diferitele tipuri de protectie, in special tunelurile sau solariile acoperite cu material plastic (folie de polietilena), permit cultivarea unor legume in zone vaste ale Romaniei chiar si pe timpul toamnei si iernii si sunt capabile sa anticipeze sau sa prelungeasca recoltarea multor legume.
Daca plantezi in spatii protejate, sere sau solarii, ori folosesti tunele, e bine sa ti cont de cateva bune practici. Astfel vei avea cele mai bune rezultate.
Tunelele de protectie, solariile trebuie intotdeauna montate solid si trebuie sa fie prevazute cu deschideri pentru ventilatie. Intr-adevar, condensul care se formeaza pe foliile de polietilena si pe vegetatie este cel care poate provoca picurari intense. Acesta este cel mai mare pericol pentru culturi, avand in vedere ca creeaza un mediu ideal pentru dezvoltarea bolilor (in principal putregaiul). Foliile de solar anti-ceata/anti-picurare precum PolySmart sau PolyDiamond pot fi o solutie pentru aceasta problema.
Montarea foliilor termice de interior si aerisirea protectiilor, chiar si in mijlocul iernii, in cele mai calde ore ale zilei, este cea mai buna prevenire impotriva atacurilor acestor boli. De asemenea, este esential sa schimbati foile atunci cand imbatranesc. De ce? pentru a evita ruperea si pentru ca foliile vechi isi pierd calitatile de transmitere a luminii si umbresc adesea culturile care devin astfel prea inalte si slabe (filate).
Mediul climatic care se creeaza in interiorul foliilor de protectie necesita o abundenta de fertilizari, care ar putea provoca atacuri de ciuperci microscopice daca acesta acesta devine prea umed si nu este aerisit.
In aceasta perioada a anului, la irigare trebuie adoptata o prudenta, evitandu-se utilizarea unor volume mari de apa.
Fata de cultivarea in camp deschis, unele plante horticole, in stadiile incipiente ale cultivarii, cresc limitat si pot fi supuse unor atacuri parazitare care le compromit dezvoltarea. Folosirea tunelelor, chiar si de dimensiuni limitate (1-1,20 m latime) si/sau chiar pentru o perioada scurta (de la 15 la 50-60 de zile), poate aduce avantaje considerabile deoarece vegetatia se dezvolta mai rapid iar atacurile, de regula, provoaca daune mai putin grave.
5. Sfaturi pentru vita ta de vie
In zonele cu o clima mai blanda poate incepe recoltarea strugurilor albi si a unor struguri rosii timpurii. Curatati temeinic toate echipamentele care vor fi utilizate pentru recoltare. Exemple cu link-uri sau poze cu foarfece de recoltare
Prima saptamana din septembrie: se recomanda sa nu procesati niciun tip de vin. Lasati-l sa se odihneasca.
A doua saptamana din septembrie: este indicat sa procesam si sa imbuteliem vinurile spumante, deoarece aceasta perioada ne garanteaza o calitate buna.
A treia saptamana din septembrie: perioada optima pentru prelucrarea tuturor vinurilor.
A patra saptamana din septembrie: perioada optima de imbuteliere a vinurilor dulci destinate invechirii.
Sfaturi utile
- In luna septembrie, lucrarile in gradina sunt esentiale pentru a pregati spatiul si plantele pentru sezonul rece care se apropie.
- Lucrarile in gradina sunt binevenite ca si metode de preventie impotriva dezvoltarii bolilor si a aparitiei daunatorilor.
- Te vei asigura ca gradina ta va continua sa arate minunat in urmatoarea primavara.
Produse recomandate
Spor la Grădinărit !
Distribuie articolul prietenilor tăi:
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.
Articole recomandate
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.