Plantarea bulbilor se realizeaza in luniile Octombrie si Noiembrie ( crocusii si muscari sunt o exceptie, acestia se pot planta inca din Septembrie).
Putine grupuri de plante pot oferi gradinarului avantajele garantate de bulbii de flori:
• Cultivare foarte usoara
• Rezultate excelente atat in gradina cat si in ghivece
• Ofera o diversitate de specii care infloresc pe tot parcursul anului
• Dintre toate plantele bulboase, cele cu inflorire de primavara (crocusi, zambile, narcise, lalele) sunt cele mai cunoscute si mai raspandite.
1. Cand si cum se planteaza bulbii de flori?

Plantele bulboase de primavara trebuie sa ”simta„ frigul iernii, acest factor de mediu este cel care activeaza mecanismul care le face sa se dezvolte.
Solul trebuie sa fie usor, bine drenat eventual imbunatatit cu un procent de nisip. Nu trebuie sa fie neaparat un sol foarte fertil, bulbul retine energia nutritiva necesara plantei. Adancimea de plantare trebuie sa fie uniforma, de doua ori inaltimea bulbului iar bulbii foarte mici (anemone, branduse, irisi pitici timpurii, muscari) pot fi plantatati superficial, nu foarte adanc in sol.2. Ce bulbi de flori plantam toamna?
Zambila, cunoscuta si sub numele de hyacinthos in greaca, care inseamna piatra pretioasa sau giuvaier, a fost introdusa in Olanda in 1912, unde au fost create primele soiuri cu flori involte.
Aceste flori infloresc devreme in primavara, iar plantarea bulbilor are loc in luna octombrie, la o distanta de 20-25 cm intre randuri si 10-15 cm intre bulbi pe rand.
In parcuri, distanta dintre bulbi este de 10-20 cm in toate directiile, iar adancimea la care se ingroapa bulbii este de 10-15 cm, in functie de marimea lor. Inainte de plantare, bulbii trebuie tratati chimic sau termic pentru a preveni bolile. In regiunile cu ierni reci, este necesar sa se aseze un strat de mulci de frunze sau paie la venirea ingheturilor, iar primavara se inlatura materiile organice folosite ca mulci. Varietati: Zambile Blue Jacket, Carnegie, City of Haarlem, Pink Surprise, Jan Bos, Purple Sensation, Sky Jacket. De asemenea puteti opta si pentru pachete de bulbi cu mixte, cu soiuri variate.Datorita prestantei si elegantei cu care isi poarta florile, laleaua este considerata o adevarata regina a gradinilor in sezonul de primavara.
Aceasta floare este populara datorita posibilitatilor ample de cultura si utilizare. Laleaua prefera locuri insorite, soluri usoare si bine drenate, cu pH-ul intre 6,5 si 7. Aceasta poate rezista la temperaturi scazute, dar se teme de caldurile excesive. Plantarea bulbilor se face in luna octombrie, la o distanta de 20-30 cm intre randuri, 5-10 cm pe rand si 50-60 cm pe poteca. Adancimea de plantare trebuie sa fie de doua ori inaltimea bulbilor, iar terenul trebuie sa fie bine pregatit prin arare sau desfundare la 28-30 cm, maruntire si nivelare. Varietati: Lalele Botanice, Lalele Greigii, Lalele floare de crin, Lalele cu tija inalta, Lalele duble, Lalele franjurate, Lalele Viridiflora, Lalele papagal, Lalele Multiflora.
Narcisa este numita astfel datorita mitologiei grecesti, care evoca pe Narcis, un personaj indragostit de frumusetea propriei imagini.
Toate speciile de narcise infloresc in primavara si sunt plante putin pretentioase. Acestea cresc si infloresc mai bine in soluri usoare, bine drenate, cu pH-ul intre 6 si 7 si suporta perioadele mai secetoase. Bulbii de narcise rezista bine la temperaturile scazute din timpul iernii, iar plantarea lor se face in luna octombrie, la o distanta de 10-25 cm si la o adancime de 10-15 cm. Narcisele necesita putine lucrari de ingrijire, cum ar fi plivirea buruienilor, afanarea solului, udarea de 2-4 ori in timpul primaverii si fertilizarea, care poate fi facuta in doua etape: toamna si primavara. Narcisele pot fi cultivate si in ghivece, iar plantarea bulbilor in ghivece se face in aceleasi conditii ca si in gradina. Majoritatea narciselor pe care le gasim la vanzare sunt narcise duble si narcise botanice.Florile de Iris, cunoscute si sub numele de Stanjenel, cuprinde aproximativ 150 de specii si este numit astfel datorita zeitei Iris din mitologia greaca, care servea lui Zeus drept mesager intre Olimp si pamanteni.
Aceste plante sunt in general putin exigente si au o rezistenta buna la frig. Speciile cu bulbi necesita uneori mulcirea cu frunze pentru a le proteja de gerurile prea puternice. Irisii cresc si infloresc mai bine in soluri usoare, calcaroase si bine drenate, iar cerintele fata de apa sunt diferite in functie de specie. Toate speciile infloresc abundent in locuri insorite, iar perioada optima pentru inmultire este iulie-august. Plantarea se face imediat in teren bine pregatit, iar rizomii se acopera cu un strat de 2-3 cm de pamant. Asezarea rizomilor se poate face in cuiburi a cate 2-7 bucati distantate la circa 15 cm sau in randuri, atunci cand se urmareste realizarea de borduri. In portofoliul nostru de bulbi gasiti varietati de Iris Hollandica si Germanica.Genul Lilium, cunoscut si sub numele de Crin, cuprinde numeroase specii originare in mare parte din China si Japonia, cu o varietate de forme si culori rar intalnita la alte flori.
Crinul este cunoscut de mult timp si, in antichitate, a impartit gloria cu trandafirul. Grecii si romanii il consacrau zeitei frumusetii, dar cel mai adesea simboliza sentimentele de speranta si puritate ale sufletului. Toate speciile sunt plante perene, cu bulbi solzosi, care asigura perenitatea si inmultirea prin vegetatie. Crinii prefera o expunere semiumbra si locuri aerate, protejate de gerurile puternice. Acestia cresc bine in soluri usoare si bogate in humus, cu un pH usor acid (6). Infiintarea culturilor se face la inceputul toamnei, iar bulbii se planteaza la o distanta de 20-40 cm si la o adancime de 15-20 cm. Pregatirea terenului este o lucrare importanta, care implica adaugarea de turba si pamant de frunze pentru a creste continutul de humus, precum si ingrasaminte chimice, cum ar fi sulfat de amoniu (20 g/m2), superfosfat (100 g/m2) si sulfat de potasiu (40 g/m2). In portofoliul nostru de bulbi gasiti varietati de Crini asiatici si Crini orientali.
Lalelele, narcisele, sofranul si zambilele, toate au flori colorate primavara.
Acesti bulbi trebuie plantati toamna. Bulbii sunt foarte usor de crescut si vor prospera in aproape orice tip de sol. Cele mai bune rezultate pe termen lung vor fi obtinute daca bulbii sunt plantati intr-un loc relativ insorit, in sol bogat in humus, cu o structura afanata.
Gladiolele si sofranul cresc din cormi. Plantele cu flori mici cu bulbi, cum ar fi ghioceii si sofranul sunt ideale pentru naturalizare. Bulbii se multiplica automat, oferindu-va din ce in ce mai multe flori de primavara fara ca dumneavoastra sa faceti ceva. Bulbii care infloresc devreme, cum ar fi ghioceii, narcisele si sofranul sunt ideali pentru plantare pe peluza. Acestia pot fi plantati in grupuri mici sau imprastiati aleatoriu in iarba.
In lumea fascinanta a plantelor si a florilor, Sofranul (Crocus sativus) ocupa un loc special. Acesta este unul dintre cele mai pretioase si rafinate bulburi de flori pe care natura ni le ofera.
Din acesti mici comori subterane se obtine celebra si scumpa condimentare cunoscuta sub numele de sofran. De la culoarea sa vibranta pana la aroma sa distinctiva, bulbii de sofran au captivat oamenii timp de secole si au jucat un rol important in bucataria, medicina si cultura traditionala a multor tari. Acestia trebuie sa fie plantati in sol bine drenat, la adancimea potrivita si intr-un loc cu soare partial.
Ingrijirea regulata, inclusiv udarea adecvata si eliminarea buruienilor, este esentiala pentru o recolta sanatoasa de sofran. Din pacate, este nevoie de o cantitate semnificativa de flori pentru a produce o mica cantitate de sofran, de aceea pretul sau ridicat.
Pe langa acesti bulbi amintiti, mai puteti planta si Anemone, Ranunculus, Frezii, Ciclamen, Fritillaria, Cale si Amarillys.
3. Unde se planteaza bulbii de toamna?
Bulbii pot fi plantati in vase de sticla, containere, ghiveci, jardiniere sau in propria gradina. Pentru a va usura munca puteti folosi plantatorul de bulbi sau alte unelte de gradina. Puteti chiar alterna diverse specii pentru o cromatica speciala.
Bulbii pot fi plantati chiar si la baza gardurilor vii sau sub copaci.
Cultivarea in ghivece nu prezinta dificultati,insa trebuie sa asigurati bulbilor pozitii insorite si sa evitati stagnarea apei.
Micile plante bulboase pot fi cultivate chiar si in cutii de flori care contin si alte plante, nutrientii acestora nu intra in competitie cu nevoile celorlalte plante.
4. Cum irigam si ingrijim bulbii de toamna?
Toamna-iarna, solul trebuie mentinut usor umed, nu este nevoie de o ingrijire speciala, totusi evitati un sol compactat. Zapada si inghetul nu reprezinta o problema dar totusi este de evitat un sol prea umed pe o perioada indelungata.
In vegetatie eliminati partile vegetative care se ofilesc sau se usuca treptat. Irigati soiurile foarte tardive atunci cand e nevoie.

5. Ce facem cu bulbii de flori dupa inflorire?
Bulbii de flori pot fi lasati in pamant. Lalelele si zambilele tind sa infloreasca din ce in ce mai putin, prin urmare, acestea ar trebui reinnoite cel tarziu la fiecare 2 ani. Sunt specii care au o durata mai mare (fritillaria, muscari si narcise) sau chiar se inmultesc spontan (anemone, crocusi etc)
In solurile prea uscate din timpul verii sau in ghivecele in care urmeaza sa fie plantate alte specii, este indicat sa recoltati bulbii spre sfarsitul lunii mai, sa-I uscati la umbra si apoi sa-i depozitati in nisip uscat sau turba, in loc intunecat si racoros, pana in toamna urmatoare cand pot fi replantati sau pot fi asezati intr-o cutie de lemn acoperita cu cateva foi de ziar si pastrati intr-un loc uscat si racoros.

In concluzie, toamna aduce cu ea o oportunitate magica pentru gradinari si iubitorii de flori: momentul plantarii bulbilor de primavara si de vara. Aceste mici comori contin promisiunea frumusetii viitoare a gradinii tale. Cu toate acestea, pentru a asigura succesul cultivarii lor si pentru a valorifica pe deplin potentialul fiecarui tip de bulb, este crucial sa citesti cu atentie etichetele si instructiunile specifice. Afla mai multe despre plantarea bulbilor de toamna si importanta citirii etichetelor in acest ghid detaliat.
Sfaturi utile
- Alegeti bulbii potriviti – asigurati-va ca ati cumparat bulbii de la un furnizor de incredere si ca acestia sunt sanatosi si fara semne de deteriorare.
- Plantarea bulbilor de toamna este o activitate importanta pentru gradinarii care doresc sa aiba flori frumoase in primavara.
- Plantarea bulbilor de toamna poate fi facuta atat in gradina, cat si in ghivece sau jardiniere. Este important sa respectati cerintele specifice ale fiecarei specii de bulb pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Produse recomandate
Spor la Grădinărit !
Distribuie articolul prietenilor tăi:
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.
Articole recomandate
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.