Ce folie de mulcire sa alegi pentru cultura ta?

Utilizarea foliei de mulcire in gradina implica acoperirea solului din jurul plantelor cu un strat de material pentru a obtine diverse beneficii.

Daca optezi pentru utilizarea unei folii de mulcire este bine sa cunosti proprietatile, avantajele si dezavantajele fiecarui tip de folie. Atunci cand folosesti folia de mulcire, evita sa acoperi direct tulpina sau baza plantelor cu folia. Acest aspect este important pentru a preveni umiditatea excesiva si posibilele boli.

1. Ce beneficii ofera folia de mulcire?

Folia de mulcire permite plantarea mai timpurie a rasadurilor in perioadele mai reci: temperatura solului sub folia de mulci este mai mare decat a solului descoperit. Ca urmare, dezvoltarea plantelor este accelerata si cultura poate fi recoltata mai devreme.
Un alt beneficiu important este ca reduce evaporarea si retine umiditatea solului. O folie de mulcire reduce evaporarea apei (pana la 50% conform testelor), reducand astfel consumul de apa.
Previne compactarea solului si crearea unei cruste pe suprafata solului. In aceasi masura protejeaza solul impotriva eroziunii.

Mentine legumele si fructele mai curate.
Inhiba buruienile: toate foliile de mulcire blocheaza accesul buruienilor la aer.
Foliile de mulcire (cu exceptia foliei transparente) blocheaza total sau partial lumina vizibila, reducand astfel substantial cresterea buruienilor si utilizarea erbicidelor.
Reduce bolile transmise de insecte: foliile reflectorizante care reflecta radiatiile ultraviolete si foliile care manipuleaza lumina vizibila reduc semnificativ morbiditatea plantelor cauzata de bolile transmise de insecte.

2. Folia de mulcire transparenta

Folia de mulcire transparenta este ideala pentru incalzirea solului in perioadele reci. Acest lucru este benefic pentru infiintarea extratimpurie a culturilor, in special in spatiile protejate.

Folosirea foliei de mulcire transparente permite patrunderea maxima a luminii in sol si catre plante. Acesta poate stimula cresterea mai rapida a plantelor. Datorita transparentei creaza un efect de sera, protejandu-le de vanturi reci si de schimbarile bruste de temperatura. Asadar, are un potential de incalzire mult mai mare in comparatie cu folia de mulcire neagra sau colorata. 
Folia de mulcire poate ajuta la reducerea evaporarii apei din sol, ceea ce poate duce la economii in ceea ce priveste irigatia. Deoarece mentine umiditatea in sol si in acelasi timp creste temperatura solului poate fi utilizata si la solarizarea solulul (dezinfectie termica) in perioada de vara, cand temperatura aerului este deja ridicata.

Folia de mulcire transparenta este recomandata pentru:

  • Culturi legumicole sezoniere – poate fi folosita pentru infiintarea culturilor “la rece” (semanarea direct sub folie), permite verificarea functionarii instalatiilor de irigare de sub aceasta.

Dezavantaje:

  • In zilele toride de vara, folia de mulcire transparenta poate duce la supraincalzirea solului, care poate fi daunatoare pentru radacini, prin urmare nu se recomanda mentinerea acesteia pe sol, ci inlocuirea ei cu o folie mai opaca (gri, alb-neagru sau neagra). Folia transparenta nu va impiedica cresterea buruienilor in acelasi mod in care o fac foliile opace.

In general, utilizarea foliei de mulcire transparente poate fi benefica in anumite situatii, cum ar fi infiintarea culturilor extratimpurii sau actiunea de solarizare (dezinfectie termica). Este benefica pentru anumite culturi, dar poate avea dezavantaje in functie de nevoile specifice ale plantelor si ale solului. Cu toate acestea, este important sa fie utilizata cu atentie si sa fie evaluate cu atentie avantajele si dezavantajele in contextul specific al gradinii tale.

3. Folia de mulcire gri

Folia de mulcire gri poate ajuta la reducerea riscului de supraincalzire a solului, deoarece nu va atrage si retine la fel de multa caldura ca o folie de mulcire de culoare inchisa sau transparenta. De asemenea, previne evaporarea apei si mentine o umiditate constanta a solului. Reduce cresterea buruienilor mai mult decat folia de mulcire transparenta si retina caldura in sol pe parcursul noptii.

Folia de mulcire gri poate ajuta la mentinerea umiditatii solului prin reducerea evaporarii apei. Acest lucru poate fi benefic in special in perioadele secetoase sau in zonele cu temperaturi ridicate. Are rezistenta la razele UV.

Folia de mulcire gri este recomandata pentru:

  • Culturi legumicole sezoniere – se utilizeaza la plantarea rasadurilor. Fiind semitransparenta, permite verificarea functionarii instalatiilor de irigare de sub aceasta. 

Folia de mulcire gri nu ofera acelasi efect de sera ca folia transparenta sau neagra. Acest lucru poate fi un dezavantaj in cazul culturilor care necesita o temperatura mai ridicata pentru o crestere optima. 

Inainte de a utiliza folie de mulcire gri in gradina, este important sa evaluezi nevoile specifice ale plantelor tale si cerintele pentru lumina si temperatura. Alegerea tipului de folie de mulcire ar trebui sa se bazeze pe situatia si preferintele individuale ale gradinii tale.

3. Folia de mulcire neagra

Folia de mulcire neagra blocheaza lumina solara si impiedica cresterea buruienilor in jurul plantelor. Acest lucru poate reduce concurenta pentru resursele de apa si nutrienti, asigurand o crestere mai sanatoasa a plantelor. Folia de mulcire neagra poate oferi o bariera fizica impotriva bolilor si daunatorilor care pot proveni din sol. In acest fel reduce contactul direct al plantelor cu solul infectat sau cu daunatorii care pot afecta sanatatea plantelor.

Folia de mulcire neagra poate contribui la protejarea solului impotriva eroziunii cauzate de ploaie sau vant. Totodata previne evaporarea apei si mentine o umiditate constanta a solului. Are rezistenta naturala la razele UV si la actiunea chimicalelor.

Folia de mulcire neagra este recomandata pentru:

Culturi legumicole sezoniere – se utilizeaza la plantarea rasadurilor. Are cel mai bun efect de
mulcire impotriva buruienilor ( PolyBlack ).
Pentru culturile perene (capsuni) si pentru arbusti ( PolyBlack Plus ).

Folia de mulcire neagra poate duce la supraincalzirea solului in zilele toride de vara, ceea ce poate fi daunator pentru radacini. Este important sa iei in considerare cerintele specifice ale plantelor tale si conditiile de crestere atunci cand decizi sa folosesti folie de mulcire neagra. In timp ce poate oferi anumite avantaje, trebuie sa fie utilizata cu atentie pentru a evita dezavantajele potentiale.

3. Folia de mulcire alb-negru

Folia de mulcire alb-negru este ideala pentru incalzirea solului in perioadele reci si racirea solului in perioadele calde. Partea alba a foliei de mulcire reflecta mai multa lumina solara catre plante, ceea ce contribuie la o distributie mai uniforma a luminii in partea intferioara a culturii si astfel la o coacere mai rapida si uniforma a fructelor. Combinatia de alb si negru ajuta la mentinerea temperaturii solului in limitele optime, prevenind supraincalzirea excesiva in perioadele calde din timpul verii.
Are un efect foarte bun impotriva cresterii buruienilor. Acest lucru poate reduce concurenta pentru resursele de apa si nutrienti, asigurand o crestere mai sanatoasa a plantelor. Folia de mulcire alb-negru poate ajuta la mentinerea umiditatii solului prin reducerea evaporarii apei. Acest lucru poate fi benefic in special in perioadele secetoase sau in zonele cu temperaturi ridicate.
Folia de mulcire alb-negru necesita orientarea corecta pentru a profita de avantajele sale. Partea alba trebuie sa fie indreptata catre plante pentru a reflecta lumina catre ele, ajutand la o coacere mai rapida si mai uniforma a fructelor, iar partea neagra spre sol, impiedicand astfel patrunderea luminii catre sol si astfel impiedicand aparitia buruienilor. Aceasta folie are in general minim 30 microni si contine aditivi UV.

Folia de mulcire alb-negru este recomandata pentru:

  • Pentru culturile perene (capsuni) si pentru arbusti, dar si a plantelor legumicole care produc fructe si au nevoie de coacerea acestora (tomate, ardei, vinete, pepeni).

Utilizarea foliei de mulcire alb-negru poate fi o optiune preferata pentru anumite culturi, insa trebuie sa fie luat in considerare contextul specific al gradinii tale si nevoile plantelor pe care le cresti.

Acum ca ai aflat aceste informatii, ce folie de mulcire alegi pentru gradina ta?

Sfaturi utile

  • In concluzie, folia de mulcire poate fi o unealta valoroasa in gradinarit, dar trebuie sa fie utilizata in mod corespunzator pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Produse recomandate

Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.