5 Lucrari esentiale pentru intretinerea gazonul toamna
Toamna este perioada perfecta a anului pentru a incepe din nou operatiunile de intretinere la gazon, deoarece temperatura solului este inca suficient de calda pentru a stimula cresterea ierbii.
1. Scarificati - greblati gazonul
Scarificati – greblati gazonul pentru a reduce straturile de iarba uscata de la baza gazonului, inclusiv muschii care s-au dezvoltat in zonele umbrite, loc prielnic de dezvoltare a acestora datorita conditiilor de umiditate. Scopul principal al scarificarii este de a favoriza distributia ingrasamantului si a apei in zona radacinilor. Tundeti gazonul inainte de scarificare, nu mai scurt de 4 cm. Scarificarea de toamna se poate realiza mai adanc decat primavara, cand e necesar sa fim atenti la cresterea ierbii tinere.
2. Tundeti regulat gazonul
Tundeti regulat gazonul – In cazul in care tunderea a fost neglijata o perioada mai mare, se recomanda sa se scada treptat inaltimea de taiere, pana cand se ajunge la cea obisnuita. Scopul este de a obtine o iarba mai deasa, compacta si bineinteles mai verde. Acordati atentie taierii marginii gazonului – pentru a obtine uniformitate, puteti folositi foarfece cu maner lung pentru a tunde zonele de margine ale gazonului, greu accesibile cu masina de tuns.
3. Aerati gazonul
Aerati gazonul – pentru a avea un gazon bine intretinut, aerarea consta in perforarea gazonului pentru a permite mai mult aer, nutrienti si inclusiv apa sa ajunga la radacinile gazonului. Aerarea va ajuta gazonul sa supravietuiasca conditiilor mai extreme, precum seceta sau ploile abundente. Folositi un aerator ascutit pentru a obtine orificii in gazon. Acestea vor permite ulterior asimilarea nutrientilor, a apei si oxigenului, o buna aerare si un drenaj adecvat al gazonului.
4. Aplicati top dressing
Aplicati top dressing – zonele de gazon cu trafic intens pe perioada verii, vor fi foarte comprimate si vor avea nevoie de un aport de pamant nisipos, mixat impreuna cu turba sau compost, ce va crea un sol bogat in materie organica si va asigura un drenaj bun.
5. Fertilizati gazonul
Ingrasamantul cu azot este recomandat la inceput de toamna si sfarsit de vara pentru a hrani gazonul si a-l pregati pentru sezonul rece. Ingrasamintele bogate in potasiu sunt, de asemenea, recomandate pentru fertilizarea in perioadele caniculare sau la final de toamna. Este important sa alegem ingrasaminte care contin surse de azot usor disponibil, la inceput de toamna cand ne dorim revigorarea gazonului dupa perioada caniculara. Va recomandam Unigreen Spring sau Unigreen Fairways pentru aceasta perioada de inceput a toamnei. De asemeneacu o formula echilibrata precum Unigreen Starter, care este recomandat in special la infiintarea gazonului, daca doriti sa realizati insamantari de gazon nou. Ingrasamintele de gazon care au un continut mare de potasiu se recomanda a fi folosite pentru pregatirea gazonului inainte de frigul iernii, chiar la final de toamna. Asadar cel mai recomandat ingrasamant pentru aceasta perioada este ingrasamantul organo-mineral Unigreen No Stress.
Fertilizarea de toamna ajuta la refacerea gazonului dupa temperaturile crescute din sezonul cald si il pregateste pentru sezonul rece.
Fertilizari gazon – pentru pregatirea dinaintea iernii utilizati un ingrașamant pentru gazon cu un continut redus de azot (N), cu mai mult fosfor (P) dar mai ales potasiu (K), astfel gazonul va fi protejat in timpul sezonului rece de inghet iar primavara isi va reveni foarte repede.
Sfaturi utile
- In concluzie, ingrijirea gazonului toamna este esentiala pentru mentinerea unui gazon sanatos si puternic. Curatarea gazonului de frunzele cazute, tunderea regulata, irigarea adecvata, utilizarea erbicidelor si prevenirea bolilor fungice sunt doar cateva dintre lucrarile necesare pentru a avea un gazon frumos si rezistent. Asigurati-va ca urmati aceste sfaturi si veti avea un gazon verde si sanatos pe tot parcursul anului.
Produse recomandate
Spor la Grădinărit !
Distribuie articolul prietenilor tăi:
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.
Articole recomandate
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.