Folia termica, cunoscuta si sub denumirea de folie de dublura sau folie de interior, este un material utilizat in solarii si sere pentru a asigura o izolare termica eficienta si pentru a proteja plantele impotriva fluctuatiilor de temperatura. Aceasta folie speciala este conceputa pentru a crea un strat suplimentar de izolare in interiorul structurii, mentinand o temperatura mai constanta si oferind un mediu optim pentru cresterea plantelor.
1. Ce beneficii oferă folia termica?
Foliile termice pentru interiorul solariilor asigura o izolare termica mai buna si reduc cheltuielile cu energia termica in timpul anotimpurilor reci.
- Se instaleaza in general orizontal intre cultura si folia care acopera sera sau solarul;
- Se mai poate utiliza pentru dublarea interioara a peretilor serei/solarului. In acest fel se creeaza un microclimat optim pentru dezvoltarea si cresterea culturilor;
- Fiind transparenta, lumina necesara dezvoltarii plantelor este lasata sa treaca;
Foliile de interior sau termice pot sau nu sa contina urmatorii aditivi, iar in functie de aditivii continuti de folie, aceste folii ofera o protectie mai buna sau mai slaba, acest lucru facand si diferenta de pret dintre ele:
- Aditivii IR impiedica caldura sa se piarda din sera/solar spre exterior pe timpul noptii
- Aditivi speciali Anti-picurare (AD) impiedica formarea picaturilor pe suprafata foliei si ajuta suplusul de umiditate sa coboare usor pe folie fara sa picure pe plante, asigurand-se bineinteles un unghi de inclinare a acestora care sa permita umiditatii sa se prelinga in jos.
- Aditivii anti-ceata (AF) ajuta la controlul transmisiei luminii si al condensului prin formarea unui efect hidrofil.
Atentie ! Nu toate foliile de interior contin acesti aditivi care ofera valoare foliilor, prin urmare va recomandam sa studiati fisele tehnice ale foliilor de interior, inainte sa le achizitionati si sa va asigurati ca veti cumpara ceea ce aveti cu adevarat nevoie.
- Stiai ca … proprietatile mecanice ale foliei depind de polimerii utilizati si de tehnologia de productie? Foliile termice produse de Politiv utilizeaza doar materiale prima de ultima generatie de la furnizori de renume ai industriei de polimeri, iar aditivi adaugati si extrudarea se realizeaza intr-un proces tehnologic complet computerizat. Foliile Politiv respecta standardul israelian 821, standardele europene ISO si ASTM.
2. Cum se formeaza fenomenul de condens in solar
Aerul cald contine mai multa umiditate decat aerul rece. Noaptea, temperatura din interiorul serei/solarului scade, ca urmare, vaporii de apa din aer condenseaza sub forma de picaturi mici discrete.
Astfel picurarea pe plante cauzeaza aparitia anumitor boli, deteriorarea plantelor si chiar arsuri. Foliile cu aditivi speciali Anti-picurare impiedica formarea picaturilor pe suprafata foliei.
2. Cum se formeaza fenomenul de ceata in solar?
Ceata se formeaza intr-o sera/solar atunci cand temperatura scade si umiditatea relativa a aerului atinge saturatia.
Ceata densa are un impact negativ asupra plantelor, frunzele acestora fiind acoperite de un strat subtire umed, atat deasupra cat si dedesubt, impiedicand ajungerea razelor solare la suprafata frunzei ore intregi, dimineata devreme cand apare acest fenomen.
Reducerea transmiterii luminii, diminueaza cresterea plantelor. Aditivii anti-ceata ajuta la controlul transmisiei luminii si al condensului prin formarea unui efect hidrofil.
Folia termica sau de dublura este recomandata pentru culturile extratimpurii, unde este necesara o pretectie suplimentara in perioadele reci. Prin micsorarea spatiului incalzit, temperatura se pastreaza mai mult timp si plantele se dezvolta mai rapid si mai sanatos.

Folia termica pentru solarii si sere poate fi o solutie eficienta pentru a imbunatati izolarea termica si a proteja plantele in fata fluctuatiilor de temperatura. Este important sa se aleaga o folie termica de calitate si sa se urmeze instructiunile specifice pentru instalare si utilizare, pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Afla mai multe in urmatorul articol despre Cum alegi cea mai buna folie de solar? De asemenea ti-am pregatit un ghid cu sfaturi utile in montarea foliei de solar. Pentru a afla mai multe, click aici.
Sfaturi utile
Folia termica poate ajuta la:
- reducerea pierderilor de caldura prin radiatie si convectie, minimizand astfel necesitatea utilizarii de surse suplimentare de incalzire si economisind energie.
- mentinerea unui nivel optim de umiditate in interiorul solariului sau serei, reducand evaporarea excesiva a apei din sol si ajutand la mentinerea unui mediu mai umed.
- Folia termica poate fi utilizata in combinatie cu alte tipuri de folii pentru a oferi o protectie suplimentara impotriva temperaturilor extreme, cum ar fi inghetul sau valurile de caldura.
Produse recomandate
Spor la Grădinărit !
Distribuie articolul prietenilor tăi:
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.
Articole recomandate
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.