Folia de solar - Cum influenteaza randamentul culturii?
Dezvoltarea tehnologica a foliilor profesionale care sa satisfaca nevoile agricultorilor romani este cheia in reducerea costurilor si in cresterea productivitatii culturilor. Legumele romanesti cu gust si aroma sunt nisa productiilor legumicole din Romania care creste in fiecare an. De aceea, necesita protectie sporita pentru a ajunge la performanta si loc fruntas pe piata din Europa.
1. Cum influenteaza folia de solar cresterea si randamentul culturii?
Un mediu controlat duce la o recolta mai bogata si o calitate ridicata a produselor.
Aditivii si proprietatile foliilor care determina gradul de protectie sunt: transmisia, difuzia, termicitatea, rezistenta, aditivi anti-picurare/anti-ceata, anti-praf, anti-insecte. Radiatia solara este un factor limitator in productie. Tipul de acoperire al serei sau solarului (folie difuza, clara, de dublura, etc.) si starea acesteia(matuire, murdarie, degradare, culoare etc.), afecteaza direct parametrii microclimatici din mediul plantelor, diminuand activitatea lor fotosintetica, adica dezvoltarea si productivitatea culturii.2. Ce importanta au aditivii foliei de solar?
Fara a pierde din vedere obiectivul general de crestere a productivitatii si reducere a costurilor, este esentiala alegerea corecta a unei folii cu aditivii care sa satisfaca cerintele culturii sau mai multor cicluri de legume-fructe.
Variatia de pret si protectie depinde de aditivii continuti de folie. Aditivii determina caracteristicile necesare pentru protectia culturilor si sunt factori determinanti ai profitabilitatii.
3. Cum actioneaza aditivul anticondens la folia de solar?
Modifica suprafata foliei, astfel incat picaturile de apa se raspandesc intr-un strat de apa continuu care ulterior curge in jos de-a lungul pantei foliei. Aceasta creste transmisia luminii, reduce picurarea apei si bolile atribuite condensului excesiv.
4. Cat de importanta este difuzia foliei de solar?
Nu doar cantitatea de lumina difuza este importanta, ci si modul in care fasciculele de lumina sunt dispersate si ajung la plante.
Cresterea luminii produce cresterea procesului de fotosinteza, care este factorul determinant pentru producerea zaharurilor si acizilor. Ele definesc gustul, aroma si aspectul fructelor. Pe langa cresterea vegetativa creste astfel randamentul cantitativ si calitativ.
Diamond15® combina transmisia luminii a foliilor transparente cu difuzia luminii foliilor difuze, fara a reduce transmisia luminii.
Tehnologia de difuzie a luminii Diamond15®, este brevetata deoarece mareste numarul de unghiuri si le variaza gradele pentru a obtine o dispersie mai mare a luminii transmise decat orice alt tip de folie difuza.
Aceasta tehnologie permite combinarea transmisiei maxime a luminii, mentinand niveluri excelente de difuzie pentru a evita actiunea directa a razelor solare. Fasciculul luminos realizeaza astfel o dispersie mult mai mare si uniforma a luminii in contact cu folia decat celelalte folii obisnuite.
5. Cat de importanta e durata de viata si garantia foliei de solar?
Cea mai mare preocupare a cultivatorului atunci cand cumpara o folie este randamentul acesteia, aditivii fiind cei care fac diferenta. E foarte important insa, sa respectam durata de utilizare a foliei pentru o protectie garantata. Chiar daca investitia initiala este mai mare, amortizarea se reflecta in randamentul ei. Pentru randament maxim se recomanda utilizarea foliei nu mai mult de 1 an peste perioada de garantie.
In concluzie, alegerea adecvata a foliei de solar in functie de aditivi, proprietati, grosimii si tipul de folie pentru solar, reprezinta un factor esential pentru succesul culturilor. Prin selectarea cu atentie a acestor elemente, putem asigura un mediu optim de crestere, protectie impotriva conditiilor nefavorabile si o recolta sanatoasa si bogata. Fiecare cultura are nevoi specifice, iar o analiza atenta a acestor factori ne poate ghida catre alegerile corecte, contribuind astfel la reusita fiecarui proiect agricol.
Afla mai multe in urmatorul articol despre Cum alegi cea mai buna folie de solar? De asemenea ti-am pregatit un ghid cu sfaturi utile in montarea foliei de solar. Pentru a afla mai multe, click aici.
Sfaturi utile
- Stiai ca nu doar cantitatea de lumina care este transmisa prin folie, ci si difuzia este foarte importanta? Ea afecteaza calitatea radiatiilor solare si dispersia acestora in interiorul serei. Pentru a ajunge la mai multe puncte de lumina si a reduce incidenta umbririi de la structura solarului si de la planta insasi, e nevoie sa avem o dispersie foarte buna.
- Stiai ca in ultimii ani, diferentele mari de temperatura in Romania dintre zi si noapte creeaza un soc termic plantelor? Acest fenomen se numeste “inversiune termica” si produce un stres termic plantelor, pe care acestea il suporta cu greu.
- Creșterea și dezvoltarea plantelor, productivitatea, calitatea fructelor și legumelor, sunt influențate de caracteristicile foliei de solar.
Produse recomandate
Spor la Grădinărit !
Distribuie articolul prietenilor tăi:
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
1
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.
Articole recomandate
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
1
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.