Plasa de umbrire: Beneficii și utilizări în câmp și solarii

Plasa de umbrire este o protectie esentiala in horticultura, fiind utilizata atat in camp, cat si in solarii, pentru a oferi protectie plantelor impotriva radiatiilor solare excesive. Fabricata din materiale rezistente si durabile, permite o reducere controlata a luminii si caldurii, creand un mediu optim pentru dezvoltarea plantelor.

1. Ce beneficii ofera plasa de umbrire?

 • Protectia impotriva radiatiilor solare: reduce cantitatea de radiatii solare care ajung la plante, prevenind supraincalzirea si arsurile solare.
 • Reglarea temperaturii: plasa de umbrire ajuta la mentinerea unei temperaturi optime in solarii si in camp, evitand fluctuatiile extreme care pot afecta dezvoltarea plantelor.
 • Prevenirea stresului termic: reduce stresul termic asupra plantelor, permitandu-le sa creasca si sa se dezvolte intr-un mediu mai confortabil.
 • Protectia impotriva daunelor cauzate de vant: plasa de umbrire ofera o bariera de protectie impotriva vantului puternic, reducand riscul de rupere sau deteriorare a plantelor.
 • Controlul luminii: permite o reducere controlata a luminii, ceea ce poate fi benefic pentru anumite culturi care necesita o cantitate mai mica de lumina sau care sunt sensibile la radiatiile solare directe.

2. Cum sa alegeti plasa de umbrire potrivita?

Gradul necesar de umbrire pentru diferite tipuri de culturi de legume sau fructe poate varia în funcție de nevoile specifice ale acestora. Iata cateva informatii utile despre gradul de umbrire necesar pentru diferite tipuri de culturi:

 1. Legume frunzoase: Pentru legumele cu frunze verzi, cum ar fi salata, spanacul si varza, gradul de umbrire ideal este de aproximativ 50-60%. Aceste culturi prefera o cantitate moderata de lumina si temperaturi mai scazute.
 2. Legume solanacee: Legumele precum rosii, ardei, prefera mai multa lumina si temperaturi mai ridicate. Pentru aceste culturi, gradul de umbrire ideal este de aproximativ 30-40%
 3. Fructe: Pentru culturile de fructe, cum ar fi capsunile si zmeura, gradul de umbrire ideal este de aproximativ 30-50%. Aceste culturi prefera o cantitate mare de lumina sau moderata de lumina. Variaza in functie de nevoile specifice ale culturii si de conditiile meteorologice locale. 
 4. Plante ornamentale: Gradul de umbrire necesar pentru plantele ornamentale poate varia in functie de specie si de nevoile specifice ale acestora. In general, plantele ornamentale prefera o cantitate moderata de lumina si temperaturi mai scazute, astfel incat gradul de umbrire ideal poate fi de aproximativ 50-60%.

In concluzie, este important sa alegeti plasa de umbrire cu gradul de umbrire potrivit pentru culturile dumneavoastra, zona climatica in care va aflati si nivelul de protectie dorit. Cele mai intalnit grad de umbrir este de 30-35% la plasele de umbrire. Pentru o buna prindere a plaselor de umbrire, la Horticola gasiti o gama variata de accesorii de prindere.

3. Ce influenta are culoarea plasei de umbrire?

Culoarea plasei de umbrire poate varia in functie de preferintele personale si de nevoile specifice ale culturilor. In general, plasele de umbrire pot fi disponibile intr-o varietate de culori, cum ar fi:
Plasa de umbrire neagra – preferata pentru ca absoarbe mai multa lumina si caldura, oferind o umbra mai intensa. Aceasta poate fi benefica pentru culturile care necesita o protectie mai mare impotriva radiatiilor solare si a temperaturilor ridicate.
Plasa de umbrire verde pot fi preferata pentru ca se integreaza mai bine in peisaj si pot oferi o umbra mai blanda. Aceasta poate fi potrivita pentru culturile care au nevoie de o cantitate moderata de lumina si temperaturi mai scazute.
Plasa de umbrire alba, numita si termo-reflectiva reflecta mai multa lumina. Aceasta poate fi benefica pentru culturile care necesita o protectie mai mica impotriva radiatiilor solare. Aflati mai multe despre plasele termo reflective Prisma in articolul “.

In concluzie plasele de umbrire reprezinta o solutie eficienta si accesibila pentru protejarea plantelor impotriva radiatiilor solare excesive si a fluctuatiilor extreme de temperatura. Plasele de umbrire utilizate in camp si in solarii protejeaza culturile de legume si fructe impotriva conditiilor meteorologice nefavorabile si imbunatateste randamentul culturilor. Alegerea si utilizarea corecta a plaselor de umbrire pot contribui la obtinerea unei recolte sanatoase si abundente.

4.Utilizari si tipuri de plase de umbrire

In functie de utilizare:

 • Plase de umbrire pentru solarii: Aceste plase sunt utilizate pentru a proteja plantele din solarii împotriva radiațiilor solare excesive și pentru a menține o temperatură optimă în interiorul solariilor.
 • Plase de umbrire pentru culturile din camp: Aceste plase sunt utilizate pentru a proteja culturile agricole din camp impotriva radiatiilor solare puternice si a fluctuatiilor extreme de temperatura.
 • Plase de umbrire personalizate: Există plase de umbrire care pot fi personalizate în funcție de nevoile specifice ale culturilor și mediului de creștere. Plasa de umbrire termo-reflectiva este o noua tehnologie pentru a obtine efectul de difuzie a luminii si controlul temperaturii.
 • Plase de umbrire pentru garduri si garduri vii: Aceste plase sunt utilizate pentru a proteja gardurile si gardurile vii impotriva radiatiilor solare excesive si pentru a mentine o temperatura optima in interiorul acestora.

In functie de material

 1. Plase de umbrire din fibră UV stabilizată din polietilenă: Aceste plase sunt fabricate din fibră de polietilenă tratată cu UV, ceea ce le face mai rezistente la deteriorare și decolorare. Acestea sunt mai robuste și rezistente la rupere decât cele din bandă polietilenă Rafie.
 2. Plase de umbrire din banda polietilena Rafie: Aceste plase sunt fabricate din benzi de polietilena Rafie, care sunt tesute impreuna pentru a crea o plasa de umbrire. Acestea sunt mai usoare decat cele din fibra de polietilena, dar sunt mai putin rezistente la rupere.

5. Cum sa alegeti plasa de umbrire potrivita?

 • Gradul de umbrire: Alegeti plasa de umbrire cu gradul de umbrire potrivit pentru culturile dvs. si pentru nivelul de protectie dorit. Gradul de umbrire poate varia de la 30% la 90%, in functie de nevoile specifice.
 • Materialul plasei: Asigurati-va ca plasa de umbrire este fabricata dintr-un material rezistent si durabil, cum ar fi polietilena, care sa reziste la conditiile meteorologice si sa ofere o protectie de lunga durata.
 • Instalarea corecta: Urmati instructiunile de instalare pentru a asigura o fixare adecvata a plasei de umbrire si pentru a obtine rezultatele dorite in protejarea plantelor.

Sfaturi utile

 • Pe piata exista plase de umbrire cu densitati de la 30% pana la 95%, pentru a se potrivi nevoilor unice ale diferitelor tipuri de plante si culturi.

 • Este important sa alegeti plasa de umbrire potrivita in functie de gradul de umbrire necesar si de materialul preferat.
  Plasele de umbrire trebuie sa fie instalate corect pentru a asigura o fixare adecvata si pentru a obtine rezultatele dorite in protejarea plantelor.
 • Plasele de umbrire pot reduce cantitatea de lumina si caldura care ajunge la plante, ceea ce poate afecta cresterea si dezvoltarea acestora.
Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Produse recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.