Ingrasaminte flori si cum fertilizam florile la ghiveci - program general

Programul de fertilizare al florilor la ghiveci din sere si pepiniere este esential pentru a asigura o crestere sanatoasa si o inflorire abundenta a plantelor. Utilizarea corecta a ingrasamintelor chimice, a ingrasamintelor foliare si a ingrasamintelor complexe poate contribui la furnizarea nutrientilor necesari plantelor. Afla din acest articol cum administram corect ingrasaminte la florile la ghiveci si cat este de importanta fertilizarea

1. Fertilizarea dupa cerintele plantelor

Pentru a stabili un program de fertilizare adecvat, este important sa se tina cont de cerintele specifice ale fiecarei specii de flori, de stadiul de dezvoltare al plantelor si de conditiile de crestere din sere si pepiniere. De asemenea, este recomandat sa se urmeze instructiunile producatorului pentru dozare si aplicare corecta a ingrasamintelor.
Este important sa se acorde atentie si altor aspecte ale ingrijirii plantelor, cum ar fi udarea adecvata, controlul daunatorilor si bolilor, precum si asigurarea unei iluminari si ventilatii adecvate in sere si pepiniere.

2. Cum aplicam ingrasaminte la flori - Fertilizarea de primavara la flori

Inceputul primaverii:

Utilizati un ingrasamant echilibrat, cum ar fi un ingrasamant NPK (azot, fosfor, potasiu) 10-10-10 sau similar.
Aplicati ingrasamantul conform instructiunilor de pe ambalaj, de obicei, in cantitatea recomandata.

Inflorirea si cresterea vegetativa:

Dupa prima inflorire si la inceputul perioadei de crestere activa, puteti folosi un ingrasamant cu un continut mai mare de azot (de exemplu, NPK 20-10-10) pentru a stimula cresterea vegetativa.
Continuati sa fertilizati la intervale regulate (de obicei, lunar) cu doza recomandata de ingrasamant pentru a sustine o crestere sanatoasa.

Inflorirea intensa:

In timpul perioadei de inflorire intensa, puteti schimba ingrasamantul la unul cu un continut mai mare de fosfor si potasiu (de exemplu, NPK 10-20-20 sau similar).
Asigurati-va ca continuati sa aplicati ingrasamant la intervale regulate pentru a sustine inflorirea sanatoasa si abundenta.

Necesarul de ingrasaminte pentru plantele floricole se determina in functie de specie, prin analize chimice de laborator care arata continutul de elemente minerale din planta si solul sau substratul de cultura. Varsta plantei, fenofaza, organul decorativ, particularitatile cresterii, tipul de ingrasamant, sistemul de cultura, substratul de cultura, anotimpul si specia cultivata anterior sunt factori importanti de luat in considerare. De exemplu, doza de aplicare a ingrasamintelor trebuie sa fie redusa la jumatate pentru plantele tinere fata de cele mature, iar plantele decorative prin frunze necesita ingrasaminte cu predominanta de azot, in timp ce cele decorative prin flori necesita mai mult fosfor si potasiu.

Sistemul de cultura influenteaza frecventa fertilizarilor si alegerea tipului de ingrasamant, iar plantele cultivate in ghivece necesita fertilizari mai frecvente folosind ingrasaminte usor solubile.

3. Cum aplicam ingrasaminte la flori, toamna si iarna ?

Toamna si iarna:

Pe masura ce se apropie toamna si perioada de crestere incetineste, puteti reduce treptat cantitatea de ingrasamant aplicata sau puteti opri fertilizarea complet. Aceasta va ajuta plantele sa intre intr-un repaus sezonier. Insa tineti cont de specificatiile fiecarei plante pentru ca la fel ca si oamenii, si ele au nevoie diferite in functie de sezonalitate.

Observati plantele:

Urmati mereu recomandarile specifice ale producatorului de ingrasaminte si ale plantelor pe care le cultivati.
Fiti atenti la orice semne de supra-alimentare sau sub-alimentare si ajustati programul de fertilizare in consecinta.
Asigurati-va ca cititi intotdeauna eticheta ingrasamintelor pe care le utilizati si respectati dozele recomandate pentru a evita daunele provocate de excesul de nutrienti. De asemenea, amintiti-va ca udarea adecvata este la fel de importanta ca si fertilizarea in cresterea plantelor sanatoase in ghivece.

4. Ce tipuri de ingrasaminte folosim pentru flori?

Pentru fertilizarea florilor din sere si pepiniere, exista mai multe tipuri de ingrasaminte recomandate. Acestea furnizeaza nutrientii esentiali necesari pentru o crestere sanatoasa si o inflorire abundenta a plantelor. Iata cateva exemple de ingrasaminte utilizate in acest scop:

 • Ingrasamant complex: Acestea sunt ingrasaminte care contin o combinatie echilibrata de nutrienti esentiali, cum ar fi azotul (N), fosforul (P) si potasiul (K). Acestea pot fi sub forma de granule, pulberi sau solutii solubile in apa. Ingrasamintele complexe asigura o nutritie completa si echilibrata pentru plante si pot fi utilizate pentru a stimula cresterea si inflorirea acestora.
 • Ingrasamant foliar: Acestea sunt ingrasaminte care se aplica pe frunzele plantelor sub forma de solutii sau suspensii. Nutrientii sunt absorbiti rapid de plante prin frunze si sunt utilizati pentru a satisface necesitatile imediate ale acestora. Ingrasamintele foliare sunt utile in cazul in care plantele prezinta deficiente nutritionale sau au nevoie de un impuls suplimentar de nutrienti pentru o crestere sanatoasa.
 • Ingrasamant cu eliberare treptata: Acestea sunt ingrasaminte care elibereaza treptat nutrientii in sol pe o perioada mai lunga de timp. Acestea pot fi sub forma de granule sau tablete si furnizeaza o alimentare constanta a plantelor cu nutrienti pe parcursul mai multor saptamani sau luni. Aceste ingrasaminte sunt utile in cazul in care nu este posibila o fertilizare regulata sau in cazul in care se doreste o eliberare controlata a nutrientilor.
 • Ingrasamant organic sau organo-mineral: Ingrasamintele organice provin din materie organica si pot fi sub forma de compost, gunoi de grajd, humus sau alte materiale naturale si vegetale. Ele imbunatatesc structura solului si incurajeaza activitatea microorganismelor benefice din sol.
  Efectul lor de hranire poate fi mai lent decat al ingrasamintelor chimice, dar aceasta poate ajuta la prevenirea supra alimentarii plantelor.
  Utilizarea ingrasamintelor organice promoveaza un mediu mai sanatos si mai durabil pentru plante si mediul inconjurator. Ingrasamintele organice Solesia F1, F2, F3 sunt destinate floriculturii. Formula Solesia este special conceputa pentru a favoriza cresterea si inflorirea plantelor ornamentale prin frunze si flori pentru cicluri scurte, medii sau lungi de cultura. Ingrasamantul organic Solesia are ca rezultat imbogatirea solurilor, a mediilor de cultura si activarea nutrientilor prin stimularea florei rizosferei.

Este important sa se urmeze instructiunile producatorului pentru dozare si aplicare corecta a ingrasamintelor chimice. De asemenea, este recomandat sa se testeze nivelul de nutrienti din sol si sa se ajusteze fertilizarea in functie de nevoile specifice ale plantelor si de cerintele culturii respective.

5. Cum se administreaza ingrasamintele la flori?

Administrarea ingrasamintelor se poate face in 2 moduri: la pregatirea solului sau a substratului (fertilizarea de baza) si in timpul vegetatiei (fertilizarea faziala).

Fertilizarea de baza se realizeaza cu ingrasaminte solide, organice (gunoi de grajd, mranita) si minerale (simple sau complexe, N in doza de 1/3 si P si K, in doza de 2/3 din cantitatea totala necesara speciei de flori).

De asemenea, se poate opta si pentru administrarea ingrasamintelor organice. Acestea au o serie de avantaje atat pentru planta cat si pentru sol:

 • contin cantitati importante de azot, fosfor, potasiu, calciu;
 • sporesc puterea de retinere a apei de catre sol si capacitatea de incalzire si aerisire a acestuia;
 • stimuleaza activitatea microorganismelor care produc substante cu rol in rezistenta plantelor la boli;
 • amelioreaza structura solului sau a substratului.

Folosite impreuna cu ingrasamintele chimice, ingrasamintele organice conduc la obtinerea unor sporuri mari de productie, atat cantitativ cat si calitativ.

Fertilizarile faziale se efectueaza cel mai adesea cu ingrasaminte in stare lichida.

In ceea ce priveste concentratia solutiei,ea poate sa varieze intre 0,05–0,4 % in functie de specie, varsta plantei, fenofaza, frecventa fertilizarilor si gradul de aprovizionare a solului sau substratului cu elemente minerale.
Fertilizarile se pot realiza saptamanal, bilunar sau lunar in functie de anotimp si fenofaza in care se gaseste planta. In ceea ce priveste cantitatea de solutie nutritiva aplicata la o fertilizare variaza intre 10–15 l/mp, respectiv 100–500 ml/ghiveci.
Solutia nutritiva se poate distribui direct pe substrat sau, in cazul plantelor cultivate in ghivece, se poate aplica si sistemul „flux-reflux”. Acesta presupune mentinerea ghivecelor timp de 30–60 minute intr-o vana prin care circula solutia de ingrasaminte.

Daca facem referire la plantele sensibile,  concentratia sarurilor se foloseste fertilizarea indirecta, intr-un strat de turba in care sunt asezate ghivecele.
In toate cazurile, aplicarea solutiei de ingrasaminte se va face doar pe sol sau substrat reavan, udat cu 1–2 zile inainte.

Fertilizarile faziale se pot face si cu ingrasaminte in stare solida, distribuite fie sub forma de granule prin incorporare odata cu lucrarile de afanare a solului sau substratului (cazul culturilor realizate direct in sol sau pe bacuri inaltate, in sera).

O alta varianta este prin instalarea de batoane sau pastile la baza plantei (cazul culturilor realizate in ghivece sau pe bacuri inaltate, in sera).

Distributia ingrasamintelor in timpul vegetatiei se poate realiza si odata cu apa de udat, caz in care operatia se numeste fertirigare, unde concentratia solutiei de ingrasaminte este de 0,005–0,01%.
O alta modalitate de aplicare a ingrasamintelor in timpul vegetatiei este fertilizarea extra-radiculara sau foliara, utilizata cu deosebire in perioadele reci, cand sistemul radicular al plantei are o capacitate mai mica de absorbtie.
Ingrasamintele utilizate pentru acest tip de fertilizare se numesc ingrasaminte foliare sau extra-radiculare si ele contin, in majoritatea cazurilor, atat macroelemente cat si microelemente.

Efectul ingrasamintelor foliare consta in cresterea mai viguroasa a plantelor, timpurietatea inflorii, calitatea mai buna a florilor, rezistenta mai buna la factorii de stres.
Fertilizarile faziale se incep la 2–3 saptamani de la infiintarea culturii, repicat sau transplantat si se fac numai la plante sanatoase, bine inradacinate, capabile sa absoarba solutia de elemente nutritive.

Sursa: 

 • Băla Maria, 2007. Floricultură generală şi specială. Ed de Vest, Timişoara.
 • Cantor Maria, 2003. Floricultură generală şi specială. Ed. Risoprint, Cluj–Napoca.
 • Şelaru Elena, 2002. Culturi pentru flori tăiate. Ed. Ceres, Bucureşti.
 • Şelaru Elena, 2006. Plante de apartament. Ed. Ceres, Bucureşti.
 • Toma Fl., 2003. Floricultură şi gazon. Vol. I, Ed. Cris Book Universal Bucureşti.
 • Toma Fl., 2003. Floricultura şi gazon. Vol. II, Ed. Universitas Comp. Bucureşti.
 • Toma Fl., 2005. Îngrijirea şi pregătirea pentru iarnă a speciilor floricole din parcuri
  şi grădini. Ed. Lucman Bucureşti.
 • Toma Fl., 2009. Floricultură și Artă florală. Vol. I–V. Ed. InvelMultimedia
  București.

Sfaturi utile

 • Utilizarea ingrasamintelor este o parte esentiala a gestionarii eficiente a culturilor din sere si pepiniere.
 • Alegerea tipului potrivit de ingrasaminte depinde de specia plantelor, faza de crestere, conditiile specifice si preferintele cultivatorului.
 • O combinatie echilibrata intre ingrasamintele chimice, organice, foliare si complexe poate contribui la obtinerea unor rezultate optime in cresterea plantelor si a productiei de flori sau material saditor.
 • Este important sa urmati recomandarile producatorilor si sa aplicati ingrasamintele cu atentie pentru a evita efectele negative asupra plantelor si mediului.

Produse recomandate

Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.