Cum refacem gazonul după o vară caniculară?

Aflati din acest articol cum puteti sa revigorati gazonul si ce efect are suprainsamantarea dupa o perioada de canicula si seceta indelungata la final de vara. Ce seminte si ingrasaminte de gazon sa alegeti si cum sa le folositi pentru o regenerare cat mai buna a spatiului verde. 

Verile secetoase si caniculare din ultimii ani au produs nevoia de adaptare atat a mediului inconjurator cat si a noastra cu noile conditii. Stresul termic,  combinatia dintre seceta si temperaturi ridicate, reprezenta de cele mai multe ori o amenintare pentru gazon si gradina noastra. Astfel e nevoie de o intretinere corespunzatoare pentru o refacere dupa acesta perioada.

1. Ce efect are canicula, seceta si temperaturile extreme pentru gazon?

Temperaturile ridicate duc la cresterea evapotranspiratiei si reduc puternic dezvoltarea vegetativa a plantelor.

Ce se intampla in acest proces de evotranspiratie cu plantele si implicit gazonul?
Temperatura: La caldura plantele transpira mult. Daca temperatura ambianta ajunge la un anumit grad, plantele ofilesc.
Lumina: Plantele transpira mai mult ziua decat noaptea. Cu cat procesul de fotosinteza este mai intens, cu atat transpiratia creste.
Umiditatea aerului: Cu cat aerul este mai umed, transpiratia scade; cu cat este mai uscat, transpiratia creste.
Vantul: El ia de la suprafata aerul umed si il inlocuieste cu aer uscat. Deci in prezenta vantului transpiratia creste.

2. Cum intretinem gazonul vara?

Tunderea gazonului vara

In lunile de vara este o idee buna sa setati inaltimea de taiere peste mediile practicate pe parcursul anului. O inaltime mai mare determina si o adancire mai mare a sistemului radicular in avantajul unei capacitati mai mari de a atrage apa din straturile mai adanci de sol catre gazon.
Prin urmare, inaltimea de taiere ar trebui sa fie stabilita in jurul valorii de 30/35 mm cu o frecventa bi-saptamanala ( pentru gazonul ornamental) folosind masini rotative (exceptia este Agrostis spp. care trebuie totusi taiata cu o masina elicoidala la inaltimi care nu depasesc 20 mm). In ceea ce priveste gazonul sportiv taierile pot fi realizate folosind masini elicoidare si este indicat sa ramaneti in jurul valorii de 25/30 mm cu o frecventa tri-saptamanala.

Fertilizarea gazonului vara

Daca ne gandim la fertilizarea gazonului, iata cateva sfaturi in ceea ce priveste ingrasamintele de gazon folosite pe timp de vara. Cel mai bine este sa reduceti complet rezervele de azot cel putin pana la sfarsitul lunii august/inceputul lunii septembrie, dar poate fi foarte util sa continuati cu administrari de potasiu si eventual suplimente minime de N pentru gazonul sportiv. In aceasta perioada, fosforul si fierul sunt elemente care pot fi administrate doar in prezenta unor deficiente specifice evidentiate prin analize chimice.

Irigarea gazonului vara

Sprijinul continuu pentru irigare este de o importanta fundamentala. O regula buna este sa irigati regulat cu cantitatea de apa pe care gazonul si solul o pierd din cauza efectului evapotranspiratiei. Cel mai important sfat este sa nu realizati irigarea pe timpul zilei. Irigarea in timpul zilei a gazonului este absolut de evitat deoarece razele soarelui, care iradiaza picatura de apa asezata pe firul ierbii, sunt intensificate de efectul de „lentila. Rezultatul este arderea lamelor frunzelor provocand daune uneori ireparabile.

3. Ce rol are suprainsamantarea gazonului si ce seminte de gazon folosim?

Daca gazonul dumneavoastra a fost deteriorat dupa o perioada de vara calda si uscata sau a fost afectat de boli fungice, acum este momentul perfect pentru a-l regenera cu seminte noi, o practica cunoscuta sub denumirea de suprainsamantare. Acest lucru va ajuta la indesarea gazonului, revigorarea si aducerea lui la cea mai buna forma. 


Pentru regenerarea gazonului, va recomandam sa luati in considerare amestecuri de seminte cu un procent ridicat de Raygrass Peren(Lolium perenne) chiar si 100% Raygrass, precum amestecul de seminte de gazon Green Overseeding
Puteti completa si cu un amestec de alte seminte in functie de compozitia gazonului deja existent. De exemplu puteti completa cu Festuca arundinacea si Lolium perenne, pe care il gasiti in Green Rough mai ales daca gazonul initial era deja compus din aceste specii.

4. Suprainsamantarea gazonului in 10 pasi

Bunele practici pentru intretinerea gazonului la final de vara va vor ajuta sa obtineti un gazon revigorat, verde si rezistent. Iata ce trebuie sa faceti:
  1. Mai intai se realizati o taiere a gazonului la 2-3 cm. Daca gazonul este inalt, nu efectuati o tundere atat de joasa si adaugati inca 2 cm in plus la nivelul de tundere pentru a nu-l stresa excesiv.
  2. Aerati gazonul pentru a indeparta resturile vegetale si pentru a pregati mai bine spatiul unde veti reinsamanta si veti administra ingrasamant. Puteti sa folositi un aerarator cu roti sau tip grebla.
  3. Distribuiti un strat usor de amestec de substrat si nisip specific pentru gazon.
  4. In functie de cat de degradat este gazonul, dar si structura si starea solului, puteti sa adaugati daca este nevoie ingrasamant organic din gama Ever sau un biostimulator de inradacinare cu micorize, precum Bioseed.
  5. Acordati atentie distribuirii semintelor uniform pe sol, daca aveti posibilitatea folositi un dispozitiv manual de imprastiat iar daca detineti o suprafata mare, puteti sa alegeti un carucior de imprastiat. Consultati intotdeauna eticheta amestecului ales, insa de obicei doza initiala de semanat este de 35-45 gr/mp.
  6. Dupa pregatirea corecta a solului, pentru a obtine rezultate optime, este indicat sa folositi un ingrasamant de pornire (starter), de preferabil organo-mineral, precum Unigreen 10-18-10.
  7. Recomandam o udare mai frecventa pentru a mentine intotdeauna solul umed in zonele proaspat reinsamantate pana cand toate semintele au germinat. Dupa o germinarea evidenta, treceti la o udarea regulata. Recomandam ca udarea sa se realizeze dimineata devreme.
  8. Prima tundere a noului gazon cu radacini bine formate se realizeaza la 8-10 cm inaltime. Tunderea se face la maximum 1/3 din inaltimea gazonului la fiecare taiere.
  9. Cand gazonul s-a stabilizat, dupa aproximativ 4-5 saptamani, aplicati un ingrasamant cu un continut ridicat de azot precum Unigreen 15-5-10, Unigreen Fairways 18-5-6 +2 Mg sau Ever 10, ingrasamant organic. Acestea le puteti folosi si pentru revigorarea gazonului dupa vara, chiar daca nu efectuati suprainsamantari. De asemenea la final de vara si inceput de toamna puteti fertiliza si cu  Lebanon 24-0-5+2 FE, care are o eliberare prelungita de pana la 90 zile pentru obtinerea unui gazon dens de culoare excelenta.
  10. Pentru cele mai bune rezultate in regenerarea gazonului, recomandam sa tineti animalele de companie departe de zona de activitate pana cand gazonul este bine germinat. Daca nu este posibil, se recomanda insistent limitarea trecerii zonei cel putin in primele zile dupa insamantare si fertilizare.

5. Ce trebuie făcut după regenerarea gazonului?

  • Prima tundere a noului gazon cu radacini bine inradacinate sa aiba 8-10 cm inaltime. Nu uita sa indepartezi maximum 1/3 din inaltime la fiecare taiere pentru a evita suprasolicitarea plantelor prea mult.
  • Pe masura ce temperaturile scad, mai ales noaptea, este posibil sa se reduca treptat inaltimea de taiere a gazonului pana la atingerea inaltimii dorite. Cu toate acestea, este important de retinut ca nu toate speciile tolereaza inaltimi foarte mici.
  • Inaltimea ideala trebuie stabilita in jur de 25/30 mm cu o frecventa bi-saptamanala pentru sectorul ornamental, folosind masini rotative, si in jur de 20/25 mm cu o frecventa tri-saptamanala pentru sectorul sportiv, folosind masini elicoidale.
    Cand gazonul s-a stabilizat, dupa aproximativ 4-5 saptamani, aplica un ingrasamant cu continut ridicat de azot precum Unigreen 15-5-10, Unigreen 20-5-8 sau Ever 10, ingrasamant organic.

6. Ce ingrasaminte de gazon folosim la inceput de toamna?

Inceputul lunii Septembrie este perioada perfecta pentru fertilizarea de toamna, care ofera gazonului o doza majora de azot. Acest stimulent nutritional ajuta gazonul sa se recupereze de stresul de vara si sa sustina cresterea pe tot parcursul sezonului. Mai jos, vom analiza cum sa alegem ingrasamantul potrivit cu azot de toamna.
Fertilizarea gazonului toamna

Dupa ce am limitat adaosul de nutrienti, in special azot, in timpul sezonului estival, este esential sa reintegrati acest element din abundenta toamna. Septembrie marcheaza al doilea varf de crestere vegetativa a speciilor microtermale, imediat dupa cel de primavara. Este esential sa se ofere gazonului materia prima necesara pentru a sustine aceasta faza de crestere viguroasa.

Ingrasaminte de gazon recomandate la inceput de toamna

Ingrasamintele granulare recomandate pentru aceasta perioada au un nivel ridicat de azot, un nutrient crucial pentru formarea frunzelor si cresterea radacinilor. Cu toate acestea, alegerea ingrasamantului de utilizat ar trebui sa se bazeze pe nevoile specifice ale gazonului si pe nivelul sau de intretinere.

Ingrasamintele minerale, cum ar fi fairway-urile Unigreen 20-5-8, sunt adesea o alegere eficienta pentru a furniza rapid azot gazonului. In acest caz, 25% azot cu eliberare lenta permite nutritia pana la 6-8 saptamani dupa distributie.

Ingrasamintele organo-minerale precum Unigreen 15-5-10 combina elemente minerale si organice pentru a oferi o eliberare treptata a nutrientilor, permitand refacerea vegetativa si mentinand un aport constant de azot timp de 3-4 saptamani.

Ingrasamintele cu azot cu eliberare controlata, cum ar fi Knox 24-0-5, sunt concepute pentru a elibera treptat azot in cateva saptamani sau luni. Acest model de eliberare permite o nutritie consistenta a gazonului fara riscul de suprafertilizare. Knox 24-0-5 cu azot acoperit cu polimer XRT permite eliberarea controlata si uniforma a nutrientilor timp de pana la 90 de zile.

Ingrasamintele organice sunt cu siguranta cea mai durabila alegere pentru nutritia gazonului. Cele formulate de Frayssinet , precum Ever 7 , permit nu numai sa ofere nutrienti intr-un mod echilibrat, ci sa stimuleze cresterea radacinilor plantelor si toleranta acestora la stres (multumita prezentei Osyr). Mai mult, ele imbunatatesc structura solului si promoveaza viata microbiana in sol.

Utilizarea de biostimulatori pentru gazon

Pentru a va ajuta gazonul sa se refaca de stresul sever al verii din acest an si sa il protejati de bolile sezoniere, este recomandat sa continuati sa utilizati biostimulatori pe baza de microorganisme benefice, precum si fosfit de potasiu si pre-inhibitine. Este important de retinut ca, in ciuda temperaturilor mai scazute, unele boli fungice pot reprezenta inca o amenintare. In special, noile insamantari ar putea fi vulnerabile la fitium. In cazul unui atac recunoscut, puteti folosi solutii naturale precum produsul Double-D, pentru combaterea Pythium.

Managementul irigatiilor

Avand in vedere schimbarile climatice actuale, cu ploi rare sau fenomene bruste si intense, este esential sa se acorde atentie irigatiilor gazonului. Chiar daca nu aveti instrumente specifice, observatia poate fi un indicator util pentru a determina cand gazonul are nevoie de apa. Se recomanda evitarea intotdeauna irigarea de seara pentru a reduce riscul atacurilor de boli fungice.

In septembrie plantele incep sa respire din nou, datorita temperaturilor mai calde si umiditatii tot mai mari. In acest timp, angajamentul nostru fata de un mediu mai verde este mai puternic ca niciodata si suntem incantati sa va prezentam 
Septembrie este luna ideala pentru noi semanaturi, atat de gazon, cat si de pajisti cu flori. Datorita nivelurilor mai ridicate de umiditate din aer si sol si temperaturilor sub 30 °C, germinarea semintelor de iarba este deosebit de favorizata. 

Daca doresti sa afli mai multe despre intretinerea gazonului toamna, citeste acest articol Secretele unei peluze perfecte: intretinerea gazonului toamna.

Sfaturi utile

  • Tunderea si aranjarea marginilor gazonului contribuie la un aspect estetic placut si la prevenirea invaziei plantelor periculoase.
  • Utilizarea senzorilor de umiditate poate ajuta la determinarea necesitatii de irigare, prevenind astfel udarea excesiva care poate duce la probleme de sanatate ale gazonului.
  • In perioada de tranzitie de la vara la toamna, este important sa irigi gazonul in profunzime, dar nu excesiv. Udarea corecta ajuta la dezvoltarea unui sistem radicular puternic.
  • Este important sa retineti ca ingrijirea gazonului poate varia in functie de tipul de gazon si de conditiile specifice ale fiecarei gradini. Este recomandat sa consultati surse locale sau specialisti in domeniu pentru a obtine informatii specifice despre ingrijirea gazonului.

Produse recomandate

Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.