Secretele unei Peluze Perfecte: ingrijirea gazonul toamna

Ingrijirea gazonului toamna este esentiala pentru a avea o peluza frumoasa si sanatoasa. Este important sa retineti ca ingrijirea gazonului poate varia in functie de tipul de gazon si de conditiile specifice ale fiecarei gradini.

Deoarece luna septembrie este o luna plina in gradina, am decis sa impartim calendarul verde in doua: unul dedicat gazonului si unul gradinaritului, plantelor si gradinii de legume. In acest articol veti afla mai multe despre ingrjirirea de toamna a gazonului, in special in luna septembrie.
Odata cu sosirea lunii septembrie plantele incep din nou sa respire si nivelul de stres la care sunt supuse este redus datorita temperaturilor mai scazute si a unui grad de umiditate mai mare. Este timpul sa ajuti plantele sa se recupereze de la stresul din timpul verii dar si momentul ideal pentru semanat sau suprainsamantare.

1.Semanatul in luna septembrie

Septembrie este luna ideala pentru noi insamantari, atat a gazonului, cat si a pajistilor cu flori. Datorita unui nivel mai ridicat de umiditate in aer si sol si a temperaturilor sub 30° C, germinarea semintelor de gazon este deosebit de favorizata.
Daca la sfarsitul acestei veri calde si uscate gazonul este rarit si distrus, se poate proceda in aceasta perioada la regenerarea lui cu samanta noua (suprainsamantare) astfel incat sa-l ingroase si sa-l readuca in cea mai buna conditie. Pentru regenerarea gazonului recomandam amestecuri cu un procent ridicat de seminte de Lolium perene.

Puteti repara zonele goale din gazon cu ajutorul semintelor de gazon pentru suprainsamantare. Va recomandam Seminte gazon profesional uniland Green Overseeding. Are la baza un amestec de seminte de Lollium perenne, fiind special conceput pentru suprainsamantarea si regenerarea gazonului terenurilor de sport si a zonelor insorite. Acesta va completa spatiile goale si va ajuta la mentinerea uniformitatii gazonului. Amestecul de seminte pentru gazon este alcatuit din 3 soiuri valoroase de Lolium perene, in scopul de a forma cat mai repede gazonul. Covorul verde de gazon creat cu acest amestec va fi dens si uniform. 

In cazul semanarii de gazon nou, acorda atentie alegerii amestecului de seminte potrivit conditiilor locului de insamantare, evalueaza expunerea, solul, temperaturile, intretinerea planificata, irigarea si destinatia de utilizare. Dupa o pregatire adecvata, pentru rezultate sigure iti recomand un ingrasamant organo-mineral de pornire, cum ar fi Unigreen 10-18-10.
Daca doresti sa ai o gradina usor de intretinut si prin care sa stimulezi biodiversitatea in gradina poti alege seminte cu amestec de flori. Amestecurile de flori, in special cele cu specii salbatice, s-au dovedit a fi mai rezistente si mai persistente in timp daca sunt insamantate toamna. Unele specii cu flori au nevoie si de vernalizare, iar insamantarea lor la timp va permite sa va bucurati de o gradina infloritoare primavara viitoare. 

2. Ce este vernalizarea?

Vernalizarea este inducerea procesului de inflorire a unei plante prin expunerea prelungita la frigul iernii. Vernalizarea este determinata de doi factori importanti – temperatura la care este expusa planta si durata acesteia.

3. Intretinerea gazonului in septembrie

Pe masura ce temperaturile scad, mai ales noaptea, iti recomandam sa cobori treptat inaltimea de taiere a gazonului pana cand ajungi la cea dorita (retine ca nu toate speciile tolereaza bine inaltimi foarte mici). Prin urmare, inaltimea trebuie fixata la aproximativ 25/30 mm cu o frecventa de doua ori pe saptamana (gazon ornamental) folosind masini rotative si in jur de 20/25 mm cu o frecventa de trei saptamani la gazonul pentru terenuri sportive, folosind masini elicoidale.

Septembrie este perioada fertilizarii de toamna. Un aport de ingrasamant este necesar pentru a permite gazonului sa-si revina din stresul estival si sa creasca pe tot parcursul sezonului.
Pentru a ajuta gazonul sa se refaca dupa stresul din vara, este deosebit de important sa fie protejat si impotriva patologiilor perioadei astfel ca iti recomandam insistent sa utilizezi biostimulatori pe baza de microorganisme utile cum ar fi: Bacillium, Tricum sau Beauvum.
Atentie, deoarece, desi temperaturile sunt mai mici, unele boli fungice ale gazonului inca mai pandesc. In special la insamantare, gazonul poate fi afectat de Phytium. Pentru a preveni imbolnavirea, Double D poate fi folosit ca solutie naturala pentru Phytium.

3. Fertilizarea gazonului in toamna

Deoarece aportul de substante nutritive in sol pot fi mai limitat in timpul verii, este important sa se ia in considerare administrarea de ingrasaminte intr-o masura mai mare odata cu venirea toamnei. In septembrie, de fapt, este al doilea varf de crestere vegetativa si este necesar sa sustii cresterea prin asigurarea fertilizarii.
Cele mai recomandate ingrasaminte granulare in aceasta perioada sunt cele cu azot (N) mai mult. In functie de necesitati si de nivelul de intretinere, poti trece la fertilizarea de toamna a gazonului alegand intre ingrasaminte minerale, organo-minerale sau organice cu eliberare controlata. Daca optezi pentru fertilizare cu ingrasamant mineral iti recomandam Unigreen 20-5-8 Fairways.

Daca doresti o fertilizare organo-minerala care sa aduca si un aport de substanta organica in sol poti folosi Unigreen 15-5-10 sport. Acesta contine azot amoniacal care va da un impuls imediat gazonului, ajutandu-l sa se trezeasca dupa stresul de vara sau iarna. In acelas timp ce azotul ureic si azotul organic din aceasta formulare, legati impreuna in granule, permite gazonului sa continue sa creasca mai incet in timp si sa devina mai puternic, totodata si datorita prezentei potasiului.

Ingrasaminte cu eliberare controlata sunt o optiune buna pentru gazon in toamna, deoarece elibereaza nutrientii treptat, pe o perioada mai lunga de timp. Acest lucru ajuta la mentinerea unei cresteri uniforme si la reducerea riscului de ardere a gazonului.

Prezenta fierului in compozitia ingrasamintului de gazon, cu disponibilitate de absorbtie imediata, confera o culoare excelenta gazonului cu efect natural „verde stralucitor” pe intreaga suprafata fertilizata.

3. Udarea si aerarea gazonul in toamna

Udarea gazonului trebuie facuta cu atentie, deoarece solul este mai rece si apa se evapora mai lent. Este recomandat sa udati gazonul dimineata devreme sau seara. Pentru a permite suprafetei gazonului sa se usuce inainte de venirea noptii, nu udati seara foarte tarziu.
Aerarea solului este importanta pentru a permite aerul si apa sa ajunga la radacinile ierburilor. In septembrie, aerarea solului trebuie facuta cu o saptamana inainte de fertilizare, pentru a permite nutrientilor sa ajunga la radacini. Puteti folosi un aerator pentru gazon, o grebla cu dinti zincati special destinata pt aerarea gazonului sau o grebla.

Afla mai multe despre Top 5 boli ale gazonului și soluții eficiente pentru combaterea lor in articolul urmator.

Sfaturi utile

  • Stiai ca … nu doar cantitatea de lumina care este transmisa prin folie, ci si difuzia este foarte importanta? Ea afecteaza calitatea radiatiilor solare si dispersia acestora in interiorul serei. Pentru a ajunge la mai multe puncte de lumina si a reduce incidenta umbririi de la structura solarului si de la planta insasi, e nevoie sa avem o dispersie foarte buna.
  • Este important sa retineti ca ingrijirea gazonului poate varia in functie de tipul de gazon si de conditiile specifice ale fiecarei gradini. Este recomandat sa consultati surse locale sau specialisti in domeniu pentru a obtine informatii specifice despre ingrijirea gazonului.

Produse recomandate

Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.