Cand se fertilizeaza lucerna si bune practici in cultivare
Lucerna este o cultură cu productivitate ridicată care necesită o fertilizare adecvată pentru a atinge potențialul maxim de producție. Iată câteva recomandări privind fertilizarea și bune practici în cultivarea lucernei:
1. Fertilizarea cu ingrasaminte organice la lucerna
- Ingrasamintele organice, precum gunoiul de grajd fermentat, se aplica toamna sub aratura adanca, in doze de 40-80 tone/ha, in functie de fertilitatea naturala si umiditatea solului.
- Pe terenurile fertilizate organic, de regula nu mai este nevoie de ingrasaminte minerale.
- Lucerna valorifica foarte bine gunoiul de grajd, doza optima recomandata fiind de 30-40 tone/ha in conditii de neirigat si 60-70 t/ha in conditii de irigat
2. Fertilizarea cu fosfor la lucerna
- Lucerna are nevoie de cantitati mari de fosfor mobil, in special in primele luni de crestere, pana la formarea celei de-a 8-a si a 10-a frunze trifoliate.
- Pentru lucerna, continutul optim al solului in fosfor este de 8-10 mg/100 g sol, iar in potasiu, de 18-22 mg/100 g sol
- Dozele recomandate de ingrasaminte cu fosfor sunt:
80-100 kg P2O5/ha pentru culturi irigate si 50-60 kg P2O5/ha pentru culturi neirigate (pe soluri aluvionare si cernoziomuri) .
100-120 kg P2O5/ha pentru culturi irigate si 70-80 kg P2O5/ha pentru culturi neirigate (pe soluri brune cu pH > 6,2)
3.Fertilizarea cu azot si potasiu la lucerna
- Lucerna poate fixa azot atmosferic prin bacteriile simbiotice, dar pentru productii ridicate, are nevoie si de azot mineral.
- Doze de 30-50 kg N/ha, aplicate inainte de semanat .
Doze de 70-80 kg K2O/ha, aplicate anual . - Doze suplimentare de azot de 40-50 kg N/ha (neirigat) si 50-60 kg N/ha (irigat) in anul 1, pe cernoziomuri si soluri aluvionare .
- In anii urmatori, doze mai mari de azot de 60-70 kg N/ha (neirigat) si 70-80 kg N/ha (irigat) .
4. Fertilizarea foliara la lucerna
- Se recomanda fertilizarea foliara la inceputul vegetatiei in primavara si la 8-10 zile dupa fiecare cosire, cu 500 l solutie/ha si concentratia de 1% .
- Se poate amesteca ingrasamantul foliar cu erbicidele compatibile, in doza de 3-5 kg/ha .
5. Bune practici in cultivarea lucernei
Pregatirea terenului
Solul trebuie sa fie bine pregatit, afanat si curat de buruieni, pentru a facilita germinarea .
Lucerna se cultiva pe soluri neutre si slab alcaline, precum cernoziomuri, soluri brune si aluvionare .
Semanatul
Se recomanda utilizarea doar a semintelor certificate, de la furnizori de incredere .
Lucerna se seamana dupa culturi care elibereaza terenul de preferinta pana la mijlocul toamnei, cum ar fi plante furajere anuale, cereale de toamna sau cartofi timpurii .
Recoltarea
Momentul optim de recoltare este atunci cand proportia de frunze scade de la 65-70% in faza de crestere vegetativa-inceput de inflorire, la 30-40% la inflorirea deplina-aparitia primelor pastai .
Respectand aceste recomandari privind fertilizarea si bunele practici de cultivare, fermierii pot obtine recolte bogate si de calitate superioara din cultura de lucerna.
Pentru mai multe informatii despre importanta fertilizarii culturilor agricole, cititi articolul “Cum putem obtine recolte bogate prin fertilizarea cu fosfor?”
Sfaturi utile
- Lucerna are nevoie de cantitati mari de fosfor mobil, mai ales in primele luni de crestere si dezvoltare, pana la formarea celei de-a 8-a si a 10-a frunze trifoliate.
- Semintele de lucerna utilizate trebuie sa fie certificate, de la furnizori de incredere.
- Lucerna se seamana dupa culturi care elibereaza terenul de preferinta pana la mijlocul toamnei, cum ar fi plante furajere anuale, cereale de toamna sau cartofi timpurii.
Produse recomandate
Spor la Grădinărit !
Distribuie articolul prietenilor tăi:
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.