Semanatul Vara: Seminte de legume pentru Culturi de Toamna

Luna iulie se distinge printr-o vreme mai arida in comparatie cu lunile de primavara. Este important sa cunoastem ce seminte legume putem sa alegem pentru plantare in vara. Aceasta perioada este prielnica pentru pregatirea culturilor de toamna, oferind o oportunitate excelenta pentru semanatul diferitelor legume.

 

1. Legume recomandate pentru semanat in Iulie

In prima decada a lunii iulie, este ideal sa semanati urmatoarele seminte de legume:
Varza creata
Gulii
Castraveti
• Andive
Marar
Fasole verde

In a doua parte a lunii, puteti continua cu:
• Castraveti
• Marar
• Fasole verde

In ultimele zile ale lunii, este momentul potrivit pentru a planta:
• Varza
• Gulii si ridichi
Sfecla rosie
• Castraveti
• Fasole verde
• Marar

Ce alte seminte de legume mai putem planta in Iulie?

Tot in aceasta perioada puteti sa plantati si seminte de dovlecei precum Ardendo F1,Cavili F1. Semanarea semintelor de dovlecei se poate face in rasadnite, iar mai apoi transplantarea rasadului, sau puteti sa semanati direct in camp. Acesti hibrizi ofera productii foarte bune si de calitate.

Daca doriti sa aveti productii de fasole pastai, va recomandari cateva varietati de seminte fasole cu tolentanta la arsita si boli: Capitano, Goldfield, Paulista F1.

Daca nu ati reusit sa finalizati plantarea rasadurilor de legume, aveti inca timp sa semanati rasaduri de rosii pentru ciclul II, precum si ardei si vinete. Pe soluri fertilizate cu ingrasamant organic, se pot planta seminte de legume precum: conopida, varza de toamna, varza rosie, varza de Bruxelles, gulia de toamna si broccoli

2. Pregatirea solului pentru ciclul II de productie legume

Ciclul II de productie incepe de la sfarsitul lunii iulie pana la mijlocul lunii noiembrie, in functie de zona de cultivare. Pentru a obtine o buna productie, o etapa esentiala in acest proces este eliminarea completa a resturilor vegetale ramase din prima recolta. In special la rosii, unde atacurile de mana pot afecta grav plantele. De aceea este crucial ca toate resturile, in special cele bolnave, sa fie distruse prin ardere, nu depozitate in gradina sau utilizate pentru compost.

Dezinfectia Solului

De asemenea este vital sa se efectueze dezinfectia solului inainte de semanat, cu cateva zile inainte de plantare, pentru a asigura o cultura sanatoasa si productiva.

3. Cultivarea legumelor in sere si solarii - ciclul II

In cadrul ciclului II de cultivare a legumelor in spatii protejate, sere si solarii, puteti planifica pentru cultivare: tomate, castraveti si diverse verdeturi. Aceste culturi sunt ideale pentru spatiile protejate. In schimb, daca dispuneti de sere sau solarii incalzite, aveti posibilitatea de a cultiva o gama mai variata de culturi.

4. Ce seminte de rosii putem planta vara-toamna, in ciclul II?

Semintele de tomate destinate cultivarii in a doua parte a sezonului (cultura de toamna) este nevoie sa fie rezistente la temperaturi ridicate si sa se adapteze bine la schimbarile de temperatura. Rosiile cultivate vara-toamna in solar pot fi recoltate la aproximativ 100-120 de zile de la plantare, cu conditia ca plantele sa beneficieze de conditii optime de crestere si toate lucrarile sa fie efectuate la timp.

Ce hibrizi de tomate recomandam?

• seminte rosii cu crestere Semideterminata precum Pekonet F1.
• seminte rosii crestere nedeterminata: Ciciu F1, Dinakor F1, Sandoline F1, Bacalar F1, Malduo F1, Manekro F1.

Sfaturi pentru plantare seminte rosii ciclul II in solarii

Daca doriti sa infiintati o cultura de tomate in solar pentru ciclul II, aceasta se infiinteaza prin rasaduri in perioada iunie-iulie. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, rasadurile trebuie sa aiba o varsta de aproximativ 35-45 de zile de la rasarire. Sa tineti cont de asemenea ca trebuie sa fie bine dezvoltate, astfel incat sa aiba o inaltime de aproximativ 30 cm. Un alt aspect important este ca radacinile, adica sistemul radicular sa fie sanatos. 

La ce distanta plantam rasadurile de rosii?

Distanta de plantare intre randuri este necesar sa fie de aproximativ 80 cm, iar intre plante pe rand sa fie de aproximativ 35 cm. Norma de plantat pentru rosii este de aproximativ 3.600 de plante pe 1000 m². In solarii, adesea unii producatori aleg sa planteze in randuri duble, cu doua randuri mai apropiate (60-70 cm) si un spatiu intre grupuri de 90-100 cm.

Daca doriti sa aflati mai multe, cititi si articolul despre “Semanare si plantare rosii in solarii”.

  • In spatii protejate, cum ar fi serele si solariile, se pot cultiva o gama variata de legume, inclusiv tomate si castraveti, care sunt foarte apreciate in Romania.
  • Castravetii pot produce pana la 1 kg pe metru patrat in doar 38-42 de zile de la plantare, daca sunt mentinuti la o temperatura medie de 20-25 de grade Celsius.
  • Pe langa castraveti, in perioada vara-toamna se pot cultiva si dovlecei, sfecla rosie, fasole, ceapa verde si diverse plante aromatice.
  • Fertilizarea solului cu ingrasaminte organice este esentiala pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa a plantelor, in special pentru conopida, varza si broccoli.
  • Eliminarea resturilor vegetale din prima recolta este cruciala pentru prevenirea bolilor, in special in cazul rosiilor, care pot fi afectate de mana.

Produse recomandate

Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.