Top 5 boli la gazon și soluții eficiente pentru combaterea lor

Daca doresti sa menti un gazon mereu verde intr-o maniera ecologica si cu un buget rezonabil este nevoie de un diagnostic precis. Bolile care apar la nivelul gazonului sunt in general cauzate de fungi care apar in anumite conditii de temperatura si umiditate pe suprafata foliara sau la radacina firului de iarba.  Pe acestia ii numim agenti patogeni si nu sunt singurii care pot cauza deteriorarea gazonului: Insectele, animalele si pasarile pot provoca probleme sanatatii gazonului.

1. Identificarea corecta a bolilor gazonului

Sa alegi seminte de gazon de calitate si sa aplici un ingrasamant special pentru gazon este prima actiune pe care poti sa o faci pentru a diminua riscul aparitiei bolilor de gazon. De asemenea, nivelul adecvat de umiditate este important si evitarea taieri prea scurte a ierbii. Un sistem radicular bine dezvoltat mentine gazonul intr-o stare vegetativa mai buna si, prin urmare, le face mai rezistente impotriva stresului, inclusiv atacul agentilor patogeni fungici, si mai capabile sa-si recupereze puterea in cazul in care s-au produs daune. 
Diagnosticarea corecta a bolii gazonului este importanta. Observa primele simptome si compara-le cu cele ale altor boli. De exemplu, boala pata dolarului poate fi identificata dupa petele galbui circulare, aproximativ cat al unei monede de un dolar. In schimb, boala – firul rosu  se manifesta cu pete neregulate de culoare rosie.
Pentru a preveni bolile gazonului este important sa aplici un fungicid adecvat sau biostimulatori care sa intareasca protectia naturala a gazonului, sa mentii un nivel adecvat de umiditate si sa aplici ingrasamantul adecvat la momentul potrivit. 

2. Antracnoza - Colletotrichum graminicola

Boala a gazonului cauzata de agentul patogen Colletotrichum cereal. Aceasta boala poate fi dificil de identificat, deoarece poate fi confundata cu alte probleme ale gazonului, cum ar fi uscarea sau stresul cauzat de umiditate.

Antracnoza apare in general in perioadele cu temperaturi ridicate din timpul verii si cand excesul de umiditate din sol este foarte mare si solul nu este bine aerat. O tundere foarte joasa care streseaza gazonul poate fi un alt factor propice pentru dezvoltarea bolii. Severitatea acesteia poate fi accentuata si daca lasati iarba sa se usuce prea mult.

Tratament preventiv antracnoza

  • cu fungicide este recomandat inainte sa dea caldura.
  • se recomanda produse pe baza de Propiconazol, Tiofanat-metil sau Clorotalonil combinate cu o buna intretinere prin care reducem factorii de stres ai gazonului.

3. Fainarea gazonului - Erysiphe graminis

Fainarea este cauzata de agentul patogen Blumeria graminis. Aceasta boala poate fi identificata prin formatiuni albe asemanatoare cu pudra sau talcul pe suprafata superioara foliara a gazonului. Cand boala devine severa, intreaga peluza poate avea culoarea de un verde pal sau alb spalacit, iar firele cu un grad mare de infectie pot deveni galbui si tind sa se subtieze foarte mult. Fainarea apare in conditii de circulatie redusa a aerului, cu un nivel mare de umiditate, fara a fi vizibile particule de apa pe suprafata firelor de iarba, lipsa luminii si o temperatura cuprinsa intre 15 si 20 grade Celsius.

Tratament preventiv fainare

  • cu produse pe baza de Tiofanat-Metil, insa folosite cu atentie citind indicatiile producatorului
  • fainarea nu se poate trata in momentul in care simptomele apar deoarece fungicidele nu vor avea niciun efect
  • nu este o boala severa care sa provoace moartea gazonului

4. Firul rosu la gazon - Laetisaria fuciformis

Firul rosu este o boala a gazonului cauzata de agentul patogen Laetisaria fuciformis. Se poate identifica prin observarea filamentelor ciupercilor care formeaza o retea de fire rosii pe varfurile firelor de iarba. Preferintele acestei boli de gazon sunt temperaturile de 15-20 de grade si apare atunci cand firul de iarba nu primeste suficient azot. Pentru a preveni aparitia firului rosu, este important sa utilizati un ingrasamant de gazon potrivit si sa evitati udarea gazonului seara pentru a preveni stagnarea apei in sol.

Tratament preventiv firul rosu

  • aplica ingrasamant pe baza de azot Unigreen Spring sau Unigreen Fairways
  • afectiunea dispare de la sine si nu provoaca moartea gazonului daca este irigata si fertilizata corespunzator
  • fungicidele nu sunt recomandate pentru tratarea acestei boli

5. Mucegaiul gazonului - Laetisaria fuciformis

Cauzata de agentii patogeni Typhula spp si Microdochium nivale. Exista doua tipuri principale de mucegai: mucegaiul gri de zapada si mucegaiul roz de zapada. Aceste ciuperci se dezvolta in conditii reci si umede, sub stratul de zapada, si pot afecta aspectul si sanatatea gazonului.
Pot fi identificate prin formarea unor pete circulare dense, asemanatoare unei panze de paianjen, pe suprafata gazonului. Mucegaiul gri de zapada produce pete de culoare alba pana la gri, in timp ce mucegaiul roz de zapada produce pete alb-rozalii.

Tratament preventiv mucegai

  • pentru a preveni aparitia mucegaiului, este recomandat sa tundeti gazonul la sfarsitul toamnei si sa indepartati frunzele si alte resturi vegetale care pot fi ingropate de zapada
  • evitati tasarile repetate pe zapada si aplicati un ingrasamant de gazon cu o formula echilibrata pentru a mentine sanatatea gazonului
  • evita aplicarea unui ingrasamant cu concentratie mare de azot
  • aplicarea fungicidelor preventive, cum ar fi cele pe baza de propiconazol, azoxistrobin sau clorotalonil, inainte de aparitia zapezii.
  • este important sa urmati instructiunile producatorului si sa evitati aplicarea excesiva a fungicidelor
  • mucegaiul nu este o boala severa si de obicei dispare odata cu venirea caldurii.

In concluzie, mucegaiul poate afecta aspectul si sanatatea gazonului, dar poate fi gestionat prin masuri preventive si tratament adecvat. Este important sa aveti grija de gazonul dvs. prin intretinere regulata si sa acordati atentie conditiilor meteorologice si de mediu care favorizeaza dezvoltarea mucegaiului. 

6. Pata dolarului boala gazonului - Sclerotinia homeocarpa

Boala gazonului numita pata dolarului sau Dollar Spot poate fi identificata dupa petele galbui circulare, care au un diametru aproximativ cat al unei monede de un dolar si apare datorita insuficientei de azot sau din cauza conditiilor meteo prezente in primavara tarzie, si la inceput de toamna, dar poate afecta gazonul si pe perioada verii, daca umiditatea si temperatura sunt favorabile.

Tratament preventiv pentru pata dolarului

  • este important sa mentineti nivelul corect de azot cu ajutorul ingrasamintelor de gazon cu concentratie ridicata de azot
  • indepartati roua si gutatia de pe suprafata gazonului si sa evitati stresul produs de seceta printr-o irigare responsabila.
  • de asemenea, aplicarea preventiva a fungicidelor si biostimulatorilor precum Double-D reprezinta o buna metoda preventiva pe care o poti aborda la intervale de 7 pana la 21 de zile, frecventa care necesita control in functie de starea vremii.

Afla in urmatorul articol cat de important e pentru a preveni bolile gazonului sa construiesti un sistem radicular sanatos, fiindca sanatatea vine de la radacini: Sfaturi pentru gazon sanatos si puternic.

Sfaturi utile

  • Daca zona in care infiintati gazonul solul nu este foarte fertil, sau absorbtia ingrasamintelor minerale nu este foarte buna puteti opta pentru un plan de fertilizare a gazonului cu ingrasaminte organo-minerale.

  • De exemplu Unigreen Sport contine azotul organic care permite firului de iarba sa creasca mai incet in timp insa sa devina mai puternic datorita si prezentei potasiului. Continutului ridicat de materie organica, ingrasamantul stimuleaza miscarea elementelor din sol si imbogateste flora si microfauna bacteriana ajutand la transformarea materialelor minerale aduse si prezente in sol.

  • Aveti grija la compozitie si intotdeauna cititi recomandarile producatorilor la aplicare.
  • Este important sa stiti ca agentul patogen care determina boala pentru a nu aplica produse care pot face mai mult rau gazonului
  • nu aplica prea frecvent fungicid sau in doze mai mari decat cele recomandate pentru a nu creste rezistenta la boala

Produse recomandate

Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.