Tripsul - cauze si efecte

Tripsul este un daunator comun al culturilor de legume si livezi, care poate provoca daune semnificative recoltelor.
Acesta se hraneste cu sucurile plantelor, ceea ce poate duce la deformarea frunzelor si a fructelor, precum si la transmiterea unor boli.

photo credits planetnatural.com

Exista mai multe specii de trips, iar fiecare dintre ele poate afecta diferite culturi. De exemplu, tripsul de cepei poate afecta culturile de ceapa, usturoi si praz, flori si chiar pomii fructiferi. Tripsul californian poate afecta in special culturile de ardei, vinete si rosii.
Pentru a preveni si controla tripsul, este important sa se ia masuri de igiena si sa se utilizeze metode de control biologic, cum ar fi introducerea de insecte benefice care se hranesc cu tripsul.
In plus, exista si metode chimice de control al tripsului, cum ar fi utilizarea de insecticide. Cu toate acestea, este important sa se utilizeze aceste produse cu precautie, deoarece pot avea efecte negative asupra mediului si sanatatii umane.
Aplicarea produselor de protectie a plantelor este o interventie cu impact puternic si complex asupra agroecosistemelor avand o serie de avantaje, dar si dezavantaje legate mai ales de toxicitatea produselor utilizate.

1. Cauzele aparitiei tripsului

Aparitia tripsului poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv conditiile meteorologice, cum ar fi temperaturile ridicate si umiditatea crescuta. Tripsul se poate raspandi rapid in culturi, deoarece se reproduce rapid si poate fi transportat de vant sau de alte organisme.

  • Tripsul este o insecta care se hraneste cu masa fluida din tesutul epidermal al plantelor, ceea ce poate cauza aparitia de pete mici albe-argintii pe frunze.
  • Unele pesticide sau ingrasaminte pot provoca fitotoxicitate, determinand deformarea frunzelor si a florilor plantelor, ceea ce creeaza un mediu favorabil pentru dezvoltarea tripsului.
  • Plantele de interior expuse la lumina insuficienta devin mai vulnerabile la atacul tripsului.
  • Un nivel scazut de umiditate a aerului favorizeaza aparitia tripsului, de aceea cresterea umiditatii aerului poate ajuta la prevenirea si controlul acestuia.
  • Tripsul se dezvolta si inmulteste mai rapid in conditii de temperatura ridicata, astfel ca perioadele de caldura intensa pot stimula aparitia tripsului.
  • Tripsul poate actiona ca purtator de virusuri, transmitand aceste virusuri plantelor in timpul hranirii, ceea ce poate declansa aparitia unor boli si simptome specifice.

2.Tripsi non-carantina si de carantina

  • Organisme daunatoare non-carantina (comune) existente in Romania:
  • Frankliniella occidentalis (Pergande) – tripsul Californian;
  • Heliothrips haemorrhoidalis (Bouché) – tripsul plantelor de sera;
  • Thrips tabaci Lind. – tripsul tutunului;
  • Haplothrips niger (Osborn) – tripsul trifoiului rosu;
  • Kakothrips pisivorus (Westwood) – tripsul mazarii;
  • Odontothrips confusus Priesn. – tripsul lucernei;
  • Odontothrips loti (Hal.)– tripsul ghizdeiului;
  • Taeniothrips atratus Hall. – tripsul leguminoaselor;

Organisme daunatoare de carantina:

  • Ceratothripoides claratus (Shumsher) (tripsul oriental al tomatelor) Asia: prezent, Europa : absent
  • Thrips palmi (Karny) (tripsul palmierilor) Africa, America, Canada, Asia, Oceania, Europa: Absent

3. Simptome produse de daunatori la tomate in spatii protejate

Insecte si acarieni produc diferite simptome de dauna in culturile agricole. Insectele cu aparat bucal de ros, care apar la suprafata sau in interiorul organelor atacate, pot cauza:

  • Perforarea frunzelor, de exemplu, larvele fluturilor ca Autographa gamma;
  • Scheletarea frunzelor, in cazul larvelor unor fluturi precum Lacanobia oleracea si Spodoptera littoralis;
  • Minarea frunzelor, actiune realizata de larvele de insecte mineratoare, cum ar fi Liriomyza spp., Chromatomyia horticola, Tuta absoluta.
  • Pe de alta parte, daunele cauzate de insecte si acarieni cu aparat bucal de supt se datoreaza faptului ca acestia introduc saliva in tesuturile plantelor, continand enzime care produc modificari morfologice si biochimice, manifestate prin:
  • Decolorarea organelor atacate, mai ales a frunzelor, in cazul daunatorilor precum afidele si acarienii;
  • Incretirea si rasucirea frunzelor, fenomene observate in special in cazul afidelor;
  • Deformarea si decolorarea fructelor, atribuite atacului de catre tripsi si acarieni.
  • Atacul insectelor este mai frecvent si poate crea probleme semnificative, in special in anii secetosi si caldurosi.

Daca doresti sa scapi de acesti daunatori din cultura ta, afla in urmatorul articol cu ce ii poti combate. Exista o multime de tratamente si produse chimice destinate combaterii tripsului, dar si pradatori – insecte benefice sau capcane lipicioase albastre.

credits ©Vera Larina/Shutterstock.com

Sursa: 

  •  Autoritatea Nationala Fitosanitara, Ghid Pentru Recunoasterea Si Combaterea Bolilor Si Daunatoriilor La Tomate Cultivate In Spatii Protejate (Sere, Solarii, Tuneluri)
  • Legumicultura volumul III, N. Stan, N. Mulnteanu, T.Stan, Editura “Ion Ionescu de la Brad”
  • https://www.profit.ro/stiri/agricultura/tripsul-la-legume-si-livezi-cum-se-manifesta-si-cum-se-combate-19276822 

Sfaturi utile

  • Daunatorul este vector pentru virusuri.
  • Plantele care sunt cele mai afectate de trips sunt: culturile de legume, cum ar fi rosiile, ardeii, vinetele, ceapa, usturoiul si prazul, sunt adesea afectate de tripsul californian
  • Plantele de interior, cum ar fi ferigi, begonii, crizanteme si trandafiri, pot fi, de asemenea, afectate de trips
  • Citricele, avocado, mango si alte plante tropicale pot fi, de asemenea, gazde pentru trips.
  • Aplicarea produselor de protectie a plantelor este o interventie cu impact puternic si complex asupra agroecosistemelor avand o serie de avantaje, dar si dezavantaje legate mai ales de toxicitatea produselor utilizate.
  • Tripsul se poate raspandi rapid in culturi, deoarece se reproduce rapid si poate fi transportat de vant sau de alte organisme. Astfel poti aplica metode preventive in aparitia lui prin rotatia culturilor, dezinfectia solului, utilizarea plaselor anti insecte, utilizarea semintelor cu toleranta la TSWV si alte bune practici agronomice. 

Produse recomandate

Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.