Gazonul sanatos si puternic este in consecinta, mai rezistent la aparitia bolilor fungice si la stres de tot felul. Ceea ce este foarte important sa stim e ca radacinile gazonului joaca un rol de baza. Este esential ca radacina gazonului sa fie bine dezvoltata.
Daca iti doresti un gazon de invidiat, e important sa ti cont ca pentru a ramane sanatos, gazonul are nevoie de radacini puternice. Un sistem radicular profund si bine dezvoltat favorizeaza stabilitatea mecanica a plantei. In acelasi timp asigura o mai buna explorare a solului in cautarea apei si nutrientilor. Radacinile puternice cresc capacitatea de stocare a substantelor de rezerva produse prin fotosinteza. Capacitatea radacinilor de a fi centrul productiei de metaboliti si bioreglatori afecteaza pozitiv cresterea si fertilitatea biologica a rizosferei, si implicit cresterea gazonului.

1.Gazonul si importanta radacinilor sanatoase
Functiile si speciile de gazon au un sistem radicular fasciculat. Radacinile secundare (adventive) produse la doua saptamani de la germinare cresc si depasesc in lungime si diametru dimensiunile radacinilor primare (seminale) nascute odata cu germinarea semintelor care, intre timp, au incetat sa creasca.
Formarea altor radacini laterale aranjate in „manunchiuri” da nastere unui sistem radicular care adesea se dezvolta mai mult in latime decat in adancime.
Mai presus de toate, un sistem radicular profund si bine dezvoltat favorizeaza stabilitatea mecanica a ierbii, asigura o mai buna explorare a solului in cautarea apei si nutrientilor, creste capacitatea de stocare a substantelor de rezerva produse prin fotosinteza.

2. Sistemul radicular cu micorize
Un sistem radicular bine dezvoltat este esential pentru a mentine gazonul sanatos si puternic, ceea ce il face mai rezistent la stres si la aparitia bolilor fungice. In rol special care contribuie cresterea gazonuluisi protectia impotriva bolilor sunt asocierile simbiotice cu ciupercile micorizice. Acestea declanseaza producerea de substante naturale care ajuta la apararea naturala impotriva bolilor fungice si la cresterea eficacitatii si vitezei de raspuns a sistemului imunitar al gazonului. Micorizele sunt ciuperci care patrund in interiorul radacinilor plantelor, pana la nivel intracelular, ducand mineralele exact acolo unde plantele au nevoie. Se recomanda folosirea micorizei pentru culturile de legume, gazon si plantele la ghiveci.
Daca doresti sa imbunatatesti conditiile de viata ale sistemului radicular al gazonului, este important sa alegi corect si echilibrat ingrasamantul si sa ai grija la frecventa de taiere a ierbii. Suprafetele de gazon supuse utilizarii si intretinerii intensive sunt mai predispuse la atacuri de boli fungice, iar practicile de intretinere nefavorabile, cum ar fi deficitul sau excesul de azot, excesul de apa, drenajul inadecvat, cresc frecventa si severitatea atacurilor fungice si incetinesc dezvoltarea sistemului radicular. Este important sa pui in practica norme bune care sa incurajeze dezvoltarea radacinilor, cum ar fi alegerea semintelor de gazon potrivite pentru zona de insamantare si ingrijirea adecvata a solului. De asemenea, este important sa ai grija la conditiile predominante de mediu inainte si in timpul aparitiei bolii.
Este benefic sa aplici tratamente preventive cu fungicide naturale sau chimice la intervale regulate. Daca doresti sa afli mai multe despre acest subiect, citeste articolul despre Top 5 boli ale gazonului și soluții eficiente pentru combaterea lor .

3. Cum poti imbunatati sistemul radicular al gazonului?
Un produs eficient pentru gestionarea evenimentelor stresante precum bolile fungice care afecteaza gazonul si, in acelasi timp, capabil sa reduca aporturile chimice si agronomice este biostimulatorul Double-D. Acesta te ajuta sa corectezi rapid situatiile de deficienta, chiar grave, de Zinc, Cupru si Mangan. Microelementele sunt cruciale pentru functionarea sistemului enzimatic al plantei si pentru rezistenta gazonului. De asemenea, stimuleaza formarea de substante naturale de aparare (pre-inhibitori) cu actiune de protectie biologica indusa impotriva situatiilor stresante cauzate de adversitatile mediului sau cauze parazitare (bacterii si fungi). pH-ul extrem de acid permite o actiune fungicida naturala impotriva oricaror patologii si o eficienta de fertilizare ridicata cu un consum redus de energie al plantei.
BIOSEED este un un inocul de ciuperci micorizice creat pentru inradacinare. Este un produs special conceput pentru aprovizionarea cu micorize arbusculare si bacteriile PGPR (promotori de crestere) in concentratii mari. Acestea permit dezvoltarea sporita a suprafetei si a volumului radicular in solul explorat. Glomus mosseae si Glomus intraradices produc metaboliti utili plantei, stimuland dezvoltarea acesteia. De asemenea, sunt capabili sa inhibe dezvoltarea multor specii de ciuperci patogene si sa creeze conditii optime de fertilitate in zona de sol explorata de radacini.
Daca este folosit intr-un program de nutritie integrat poate fi un ajutor fundamental in imbunatatirea calitatii gazonului si plantelor din orice specie, facandu-le mai eficiente impotriva tuturor adversitatilor.
In concluzie, in natura exista foarte multe relatii de simbioza intre diferitele organisme. Nu uita ca radacinile plantelor au un ritm limitat de crestere si de absorbtie. In aceste conditii, le poti ajuta prin simbioza dintre cele doua elemente: plante si ciuperci benefice-micorize. Ciupercile micorizatoare nu consuma cantitati mari de substante organice. Astfel planta ofera foarte putin si primeste in schimb foarte mult.
Alegerile agronomice corecte si echilibrate pot imbunatati conditiile de viata ale sistemului radicular al gazonului. Poti avea un gazon de invidiat doar urmand cateva reguli si folosindu-te de simbioza naturii, care te vor scuti de mult efort si costuri in plus.
Sfaturi utile
- Exudatele radiculare sunt o varietate de compusi chimici din rizosfera care ajuta plantele sa furnizeze substante nutritive
Ele sunt surse de hrana pentru microbii care reprezinta o parte importanta a microbiomei solului, pastreaza solul laolalta, stiintific spus pastreaza agregatele retelelor de sol impreuna.
- Simbioza este cunoscuta sub numele de micoriza. ,,Mico-” se refera la ciuperci, iar ,,-riza” se refera la radacini, la rizosfera.
- Micoriza reprezinta asocierea dintre radacinile plantelor si anumite ciuperci din sol. In urma acestei asocieri, atat plantele cat si ciupercile, au beneficii si avantaje. Ciupercile colonizeaza radacinile plantelor furnizand substantele nutritive si minerale din sol.
Spor la Grădinărit !
Distribuie articolul prietenilor tăi:
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.
Articole recomandate
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.