Semanare si plantare rosii in solarii

1. Cand se cultiva tomatele in solarii?

Daca doriti sa cultivati rosii in gradina casei, solarii sau in camp, pentru a asigura o rasarire si dezvoltare optima a plantelor, trebuie sa efectuati semanarea in spatii interioare bine protejate. Folositi seminte de rosii de inalta calitate, atunci cand semanati rosiile pentru o sera sau solar. Semintele de tomate se pot semana in tavi sau in patul de germinare, utilizand un substrat fin si bine udat.

Cultivarea plantelor de tomate incepe prin repicarea rasadurilor in ghivece cu substrat nutritiv, de obicei, cand acestea au intre 55 si 65 de zile de la semanat. Semanarea pentru a obtine rasadurile are loc adesea la mijlocul lunii februarie, in functie de conditiile meteo.

Replicarea, care presupune transplantarea plantelor crescute in rasadnite la distante mai mari, se efectueaza atunci cand apar primele frunze. Daca alegeti sa cultivati in sera sau solar, trebuie sa utilizati seminte recomandate pentru aceste medii, in special hibrizi.

In luna martie, producatorii de legume din Romania planteaza rasaduri de tomate extratimpurii si timpurii in sere si solarii, constructii model clasic sau modele noi, moderne, dotate cu echipamente performante (sisteme de incalzire, aerisire, ventilare, rampe de fertigare, echipament de insamantare, camera de germinare etc.).

Cultivarea rosiilor in sere si solarii este obisnuita in perioada cuprinsa intre 25 martie si 15 septembrie. Procesul de crestere al rosiilor in sere implica urmatorii pasi tehnologici: pregatirea structurilor, pregatirea terenului, plantarea culturii, activitatile de intretinere si recoltarea.

Culturile de rosii sunt gestionate in diverse cicluri, in functie de perioada lor de crestere:
  • Ciclul I – semanarea incepe in timpul iernii (ianuarie, februarie), iar transplantarea se efectueaza la inceputul primaverii, in martie. Recoltarea poate avea loc incepand din luna mai. In ciclul I, distanta dintre randuri variaza intre 60 cm si 90 cm, in functie de spatiul disponibil intre randuri. Pe un singur rand, plantele de tomate sunt asezate la o distanta de aproximativ 30-35 cm una de cealalta.
  • Ciclul II – plantele de rosii sunt plantate incepand din luna iunie, iar recoltarea are loc in august sau septembrie.
  • Exista si un ciclu intermediar, in care plantele sunt plantate in luna mai si recoltate in luna iulie.

Plantarea se face in gropi de dimensiuni adecvate, in asa fel incat radacinile sa poata fi acoperite cu pamant, aproximativ 1,5-2 cm fata de suprafata solului.

Schema de plantare variaza in functie de tipul de structura si densitatea dorita, dar poate depinde de vigorile plantelor, zona de cultura si tehnologia folosita. Daca doriti sa plantati in ciclului scurt, se utilizeaza o densitate mai mare de plante (aproximativ 35-45 mii de plante/ha). Pentru plantarea tomatelor in ciclul lung se foloseste o densitate mai mica (aproximativ 28-33 mii de plante/ha). 

2. Infiintarea culturii de tomate

Pregatirea spatiului de cultura este o activitate importanta care se realizeaza primavara, inainte de plantarea propriu-zisa si cuprinde mai multe lucrari: 
  • evacuarea resturilor vegetale de la culturile anterioare;
  • cartarea focarelor de patogeni si dăunători;
  • pregătirea solului (subsolat – o data la 3 ani, mobilizat, frezat la 15 cm etc.);
  • analizarea agrochimica a solului (elemente minerale si organice, salinitate, pH);
  • dezinfectarea scheletului cu solutii chimice mixte de pesticide in concentratii mari;
  • fertilizarea cu ingrasaminte complexe;
  • montarea/repararea/verificarea sistemului de susţinere;
  • instalarea sistemului de irigare (sistem de picurare tip banda);
  • montarea plaselor anti-insecte si altele.

Temperatura la momentul plantarii tomatelor trebuie sa fie de minim 10–15°C la sol si 15–20°C in aer, iar dupa plantare, 24–28°C in zilele insorite, 15–18°C in zilele innorate, 12–15°C noaptea.

Culturile de tomate se infiinteaza prin rasaduri deoarece se vor obtine culturi uniforme, cu maturarea esalonata a recoltei, timpurietate buna, randament si calitate superioare a productiei. Acestea sunt plante tinere, cu varsta de 40–75 zile, obtinute in spatii protejate incalzite, prin semanare directa sau prin repicare. Rasadurile de tomate potrivite pentru plantare au urmatoarele caracteristici: inaltimea de aproximativ 25 cm, culoare verde intens, buton floral format, tesuturi turgescente, libere de boli si daunatori. Rasadurile alungite si etiolate sunt considerate un material saditor de calitate inferioara, se selecteaza si nu se folosesc la plantare.

Plantarea propriu-zisa se refera la mai multe activitati tehnice, specifice speciei si cultivarului, astfel:

• stabilirea densitatii si schemei de plantare se face in functie de caracteristicile cultivarului, zona si spatiul de cultura, tehnologia abordata (27; 30; 35; 40 mii plante/ha; de exemplu, 70 cm intre randuri si 30–35 cm intre plante pe rand);
• modelarea terenului si marcarea randurilor de plante;
• plantarea se realizeaza manual, cu sau fara plantator, la nivelul coletului plantei sau adanc, prin ingropare cu 2–5 cm de sol;
• irigarea;

3. Intretinerea culturii de tomate

Ingrijirea plantelor de rosii din sere si solarii implica o serie de activitati complexe, care pot fi impartite in doua categorii: lucrari generale si lucrari specifice. Aceste activitati incep prin completarea spatiilor libere din cultura, cu recomandarea de a efectua aceasta operatiune in decursul primei luni de la plantare in cazul serelor si solariilor.
  1. Conducerea si palisarea plantelor se fac folosind un sistem special de sustinere amenajat in interiorul serei sau solariului.
  2. Aerisirea solului, daca este necesar, se realizeaza manual sau mecanizat inainte de aplicarea mulciului.
  3. Mulcirea consta in acoperirea solului cu materiale specifice, cum ar fi paie, turba, amestecuri organice, folie de polietilena sau agrotextile.
  4. Copilitul se efectueaza saptamanal, in paralel cu ghidarea plantelor pe sfoara de sustinere.
    Defoliatul presupune inlaturarea frunzelor vechi situate sub nivelul fructelor care au inceput sa se maturizeze.
  5. Polenizarea suplimentara este necesara, in special atunci cand lumina este insuficienta si umiditatea relativa a aerului este prea mare.
  6. Carnitul are ca scop oprirea cresterii plantelor prin taierea varfului tulpinii dupa dezvoltarea a 2-3 frunze de la ultima inflorescenta. Aceasta contribuie la limitarea perioadei de recoltare si accelereaza cresterea si maturarea fructelor, imbunatatindu-le calitatea. Aceasta activitate se efectueaza cu aproximativ doua luni inainte de data ultimei recolte.
  7. Reglarea mediului inconjurator este o activitate continua care vizeaza mentinerea factorilor de mediu, cum ar fi lumina, temperatura, umiditate si aer, la nivelurile optime de-a lungul intregului ciclu de crestere, de la plantare pana la recoltare.

Fertilizarea pe parcursul dezvoltarii plantelor se face in functie de starea solului si a plantei in ceea ce priveste elementele nutritive si de tipul de cultura (ciclul scurt sau ciclul lung).

  • In ciclul scurt, se efectueaza doua aplicari de ingrasaminte: prima consta in ingrasaminte complexe (aproximativ 200-300 kg/ha), iar a doua aplicare implica utilizarea azotatului de amoniu (aproximativ 200 kg/ha). 
  • In ciclul lung, se aplica intre 2 si 3 tratamente cu ingrasaminte la sol. Primele doua sunt similare cu cele din ciclul scurt, iar a treia aplicare repeta cea de-a doua, fiind efectuata cand rosiile incep sa se dezvolte in a cincea inflorescenta. In schimb e bine sa monitorizam eventualele deficiente si raspunsul plantelor la stretul climatic excesiv si sa intervenim la nevoie.

In ceea ce priveste irigarea culturilor de rosii in sere si solarii, aceasta se realizeaza prin diverse metode, cum ar fi prin picurare sau aspersie. In cazul culturilor infiintate in saci nutritivi sau module cu turba, irigarea se efectueaza prin picurare.

Daca doriti sa aflati mai multe despre plantarea rosiilor, cititi si articolul “Sfaturi utile pentru cultivarea tomatelor in sere si solarii”.

  • Rosiile sunt o excelenta sursa de vitamina C si contin mai mult decat portocalele.
  •  In afara de rosiile rosii, exista rosii de alte culori, cum ar fi galbene, portocalii si negre. Fiecare varianta are un gust si o textura diferita.
  • Desi sunt adesea tratate ca legume, din punct de vedere botanic, rosiile sunt considerate fructe, deoarece dezvolta-se dintr-un ovar si contin seminte.

Produse recomandate

Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.