Cum ajutam plantele pe timp de seceta si canicula?

1. Sfaturi pentru plante pe timp de seceta si canicula

Zilele toride de vara pot deveni un cosmar pentru legumicultori, deoarece incalzirea excesiva a solului afecteaza dezvoltarea plantelor si impiedica absorbtia nutrientilor. Putem ajuta plantele pe timp de seceta si canicula prin construirea unui sistem de irigare care sa le asigure necesarul de apa. Irigarea joaca un rol crucial in productia de succes a culturilor, in special a celor de legume, mai ales in timpul verii, cand temperaturile pot ajunge pana la 40 de grade.
  • Pentru a combate acest lucru, in general se recomanda udarea profunda la fiecare 2-5 zile vara. Udarea dimineata devreme sau seara tarziu ajuta plantele sa faca fata stresului termic din timpul zilei. Apa are timp sa patrunda in sol si sa fie absorbita de radacini inainte ca temperatura sa creasca. Udarea in timpul zilei nu este recomandata si poate duce chiar la moartea plantelor.
  • Canicula afecteaza de asemenea gazonul si vegetatia din gradina. De aceea un sistem de irigare este indispensabil pentru a mentine vegetatia cat mai sanatoasa, in special pe parcursul lunilor predispuse la seceta si perioade de canicula. Atunci cand sunt instalate, utilizate si ingrijite corect, aceste sisteme vor face munca mult mai usoara, reducand in acelasi timp consumul de apa.

1. De ce este important sistemul de irigare pe timp de vara?

Irigarea permite extinderea sezonului de crestere, permitand cultivarea culturilor pe tot parcursul anului in regiunile cu precipitatii insuficiente sau neregulate.
  1. Sistemele de irigare sunt deosebit de importante in regiunile predispuse la conditii de seceta. In perioadele extrem de calde si uscate, irigarea ajuta si la mentinerea nivelului optim de umiditate a solului. Acest lucru este crucial pentru prevenirea pierderilor de randament pe suprafete mari.

  2. Apa este o resursa pretioasa si costisitoare si trebuie gestionata corespunzator. Implementarea practicilor si strategiilor eficiente de irigare poate ajuta la minimizarea risipei de apa si la valorificarea fiecarei picaturi. Pentru a eficientiza si mai mult procesul de irigare puteti sa folositi un programator de irigatii. De asemenea sistemele de irigare prin picurare sunt economice, realizand o irigare localizata, doar la baza plantei, acolo unde este nevoie. Acestea se pot construi cu banda de picurare sau furtun de picurare, plus fitinguri si accesorii necesare racordarii la teava principala si directionarea lor pe planul culturii.

  3. Irigarea conform unui plan ajustat in functie de necesitatea plantei este esentiala pentru obtinerea unor recolte de inalta calitate. O irigare corespunzatoare poate imbunatati calitatea culturilor. De asemenea, poate ajuta la prevenirea problemelor precum putrezirea la baza si craparea, care pot aparea din cauza nivelurilor inconsistente de umiditate a solului.

  4. Practicile incorecte de irigare, cum ar fi umiditatea excesiva la frunze sau radacini, pot crea conditii favorabile pentru izbucnirea sau raspandirea bolilor. Pe de alta parte, o irigare bine gestionata reduce riscul de dezvoltare a bolilor la plante.

  5. Flexibilitate si control: Existenta unui sistem de irigare ofera un mai mare control asupra disponibilitatii apei necesare plantelor. Va permite sa gestionati cu succes perioadele cu precipitatii limitate sau canicula. 

    Este important sa planificati si sa dimensionati corect sistemul de irigare in functie de nevoile specifice ale culturilor si de suprafata pe care doriti sa o acoperiti. Puteti sa va contruiti astfel un sistem de irigare potrivit culturii si sa optati pentru diferite variante de irigare: irigare prin aspersie – prin aspersoare si microaspersoare, irigare prin picurare – cu benzi sau furtune de picurare.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre cum va puteti proteja culturile pe timp de vara, cititi si articolul despre Cum alegi plasa de umbrire potrivita?”

  • Sistemele de irigare localizata, precum cele prin picurare, mentin umiditatea in zona radacinilor plantelor dorite, in timp ce zonele dintre randuri raman relativ uscate, inhiband astfel germinarea si cresterea buruienilor

  • Irigarea automata elimina necesitatea udarii manuale, economisind timp si efort. Sistemele de irigare pot fi programate pentru a functiona la ore optime, asigurand o hidratare constanta a plantelor.

Produse recomandate

Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.