Cum alegi plasa de umbrire potrivita?

Principala functie a plaselor de umbrire este sa ofere o protectie adecvata plantelor impotriva radiatiilor ultraviolete si a caldurii extreme. Astfel, ele ajuta la prevenirea stresului termic si la mentinerea unui mediu optim de dezvoltare pentru culturi.

Atunci cand alegem o plasa de umbrire este important fim atenti la:

 • Gradul de umbrire: Alegeti plasa de umbrire cu gradul de umbrire potrivit pentru culturile dvs. si pentru nivelul de protectie dorit. Gradul de umbrire poate varia de la 30% la 90%, in functie de nevoile specifice.
 • Materialul plasei: Asigurati-va ca plasa de umbrire este fabricata dintr-un material rezistent si durabil, cum ar fi polietilena, care sa reziste la conditiile meteorologice si sa ofere o protectie de lunga durata.
 • Instalarea corecta: Folosiți întotdeauna accesoriile potrivite (clipsuri de prindere, coarde de polietilena) pentru a asigura o fixare adecvata a plasei de umbrire si pentru a obtine rezultatele dorite in protejarea plantelor.

1. Ce influenta are culoarea plasei de umbrire?

Culoarea plasei de umbrire poate varia in functie de preferintele personale si de nevoile specifice ale culturilor. In general, plasele de umbrire pot fi disponibile intr-o varietate de culori, cum ar fi:
Plasa de umbrire neagra – preferata pentru ca absoarbe mai multa lumina si caldura, oferind o umbra mai intensa. Aceasta poate fi benefica pentru culturile care necesita o protectie mai mare impotriva radiatiilor solare si a temperaturilor ridicate.
Plasa de umbrire verde pot fi preferata pentru ca se integreaza mai bine in peisaj si pot oferi o umbra mai blanda. Aceasta poate fi potrivita pentru culturile care au nevoie de o cantitate moderata de lumina si temperaturi mai scazute.
Plasa de umbrire alba,termo-reflectiva reflecta mai bine caldura, pastrand o temperatura mai joasa in cultura pe care o protejeaza. Reflexia caldurii pe timpul zilei confera un mediu mult mai potrivit cresterii plantelor si asigura confortul necesar fermierilor care lucreaza pe timpul zilei, in spatiu protejat.

2.Utilizari si tipuri de plase de umbrire

In functie de utilizare:

 • Plase de umbrire pentru solarii:

  Aceste plase sunt utilizate pentru a proteja plantele din solarii împotriva radiațiilor solare excesive și pentru a menține o temperatură optimă în interiorul solariilor.

 • Plase de umbrire pentru culturile din camp:

  Aceste plase sunt utilizate pentru a proteja culturile agricole din camp impotriva radiatiilor solare puternice si a fluctuatiilor extreme de temperatura.

 • Plase de umbrire pentru garduri si terase:

  Aceste plase sunt utilizate pentru a crea o intimitate perimetrala si pentru a crea un mediu climatic potrivit pe terase.

 • Vele si plase de umbrire si ecranare:

  Se pot folosi in spatii publice, comerciale si rezidentiale si au permebilitate fata de aer, creand un mediul climatic proaspat. De asemenea ofera protectie contra ploii. Daca este instalata cu o inclinare de 15-20% va reduce semnificativ trecerea apei prin material.

In functie de material:

 1. Plase de umbrire din fir monofilament stabilizat UV: Aceste plase sunt fabricate din fir monofilament din polietilenă stabilizat UV, ceea ce le face mai rezistente la deteriorare și decolorare. Acestea sunt mai robuste și rezistente la frecare și rupere decât cele din bandă polietilenă rafie.
 2. Plase de umbrire din banda polietilena rafie: Aceste plase sunt fabricate din benzi de polietilena rafie, care sunt tesute impreuna pentru a crea o plasa de umbrire. Acestea sunt mai usoare decat cele din fibra de polietilena, dar sunt mai putin rezistente la rupere.

In concluzie plasele de umbrire reprezinta o solutie eficienta si accesibila pentru protejarea plantelor impotriva radiatiilor solare excesive si a fluctuatiilor extreme de temperatura. Plasele de umbrire utilizate in camp si in solarii protejeaza culturile de legume si fructe impotriva conditiilor meteorologice nefavorabile si imbunatateste randamentul culturilor. Alegerea si utilizarea corecta a plaselor de umbrire pot contribui la obtinerea unei recolte sanatoase si abundente.

Sfaturi utile

 • Pe piata exista plase de umbrire cu densitati de la 30% pana la 95%, pentru a se potrivi nevoilor unice ale diferitelor tipuri de plante si culturi.

 • Este important sa alegeti plasa de umbrire potrivita in functie de gradul de umbrire necesar si de materialul preferat.
  Plasele de umbrire trebuie sa fie instalate corect pentru a asigura o fixare adecvata si pentru a obtine rezultatele dorite in protejarea plantelor.
 • Plasele de umbrire pot reduce cantitatea de lumina si caldura care ajunge la plante, ceea ce poate afecta cresterea si dezvoltarea acestora.

Produse recomandate

Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.