1. Ce este altoirea si pentru ce este necesara?
Altoirea reprezinta procedura tehnica prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior.
Planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare.
Altoirea este utilizata din doua motive principale, cu rolul de a schimba soiul sau de a inmulti pomii.
2. Reguli de urmat pentro o altoire reusita
De cand oamenii au inceput sa practice aceasta tehnica, au fost dezvoltate o multitudine de tehnici de altoire. Succesul in altoire depinde nu numai de o grefa corecta din punct de vedere tehnic ci si de pregatirea portaltoiului (Fig. A) si altoiului (Fig. B).
Fig A – portaltoi, Fig B – altoi
6 Reguli pentru o altoire reusita:
Sa existe o buna afinitate intre altoi si portaltoi.
Sa existe un contact strans intre tesuturile cambiale ale altoiului si portaltoiului pentru ca sudura de altoire sa poata incepe.
Operatia de altoire trebuie efectuata intr-un moment in care portaltoiul si mugurasul se afla in stadiul fiziologic adecvat.
Diametrul altoiului si portaltoiului sa fie, pe cat posibil , la fel.
La finalul operatiunii, pentru sigilarea ranilor si pentru a impiedica deshidratarea, grefa creata trebuie acoperita cu banda de altoit si mastic de altoire.
Trebuie acordata o ingrijire adecvata grefelor o anumita perioada de timp dupa altoire.
Cultura pomilor fructiferi constituie o importanta deosebita ca sursa de hrana pentru populatie, din punct de vedere socio economic. Toata lumea asteapta cu nerabdare sezonul de recoltare, fructe suculente si gustoase, gata sa fie devorate de catre consumatori. Fructele pomilor si arbustilor fructiferi sunt printre cele mai sanatoase alimente care sunt indispensabile pentru a crea o ratie alimentara optima pentru organismul uman.
Pentru multi dintre noi, mutarea la curte reprezinta o noua provocare, mai ales atunci cand dorim sa infiintam o livada cu pomi.
Modul prin care putem procura material saditor pomicol este fie de la magazinele de horticultura specializate, fie din piete, targuri sau chiar din pepiniere. Noi recomandam folosirea unui material saditor din pepiniere autorizate sau magazine specializate. Pentru ca sa aveti garantia ca este sanatos si garantat din punct de vedere al soiului, acestia va pot furniza date tehnice importante.
Daca pui la indoiala calitatea materialului saditor sau pur si simplu iti doresti o noua provocare, poti sa efectuezi chiar tu o altoire urmarind anumite reguli.
Analizand situatia pomiculturii romanesti se poate observa ca atat din punct de vedere al producerii cat si al comercializarii exista doua laturi importante: productia de fructe si productia de material saditor. Productia de fructe este in foarte mare masura influentata de producerea de unui material saditor calitativ.
3. Care este perioada optima pentru altoire?

Inainte sa te apuci de altoit trebuie sa tii cont ca perioda optima pentru altoire depinde de tipul de altoire ales dar si de specii.
Primavara incepand din luna martie si pana in mai si vara-toamna sunt perioadele indicate pentru a executa aceasta operatiune tehnica, atat timp cat seva circula.
4. Care este cea mai utilizata metoda de altoire?
Altoirea in ochi dormind Aceasta metoda mai poarta denumirea si de altoire in T sau in oculatie si este una din cele mai utilizate tehnici de altoire care asigura cel mai mare procent de prindere.
Pentru aceasta operatiune, perioada optima este in iunie – august deoarece atunci au loc raniri minime ale tesutului de cambiu insa aceasta procedura se poate executa si in restul anului in perioada din timpul sezonului vegetativ.5. Ce reprezinta portaltoiul, care este rolul sau?
Partea superioara poarta demumirea de altoi iar partea inferioara se numeste portaltoi. Acesta suporta diverse tipuri de sol cu o rezistenta la seceta si ger, portaltoii ofera vigoare noilor pomi.Exista o varietate mare de portaltoi care pot fi aplicati pe alto, cei mai multi fiind obtinuti prin selectie, utilizati in pepiniere, unii obtinuti din drajoni, samanta sau franc.
Cei mai obisnuiti portaltoi sunt cei pe langa care ati copilarit, corcodusul, mar si par paduret, prun etc. Portaltoiul se poate obtine pe care generativa adica din samanta unor specii locale sau soiuri salbatice sau vegetativa pe cale vegetativa sau prin butasi.
Altoiul si rolul sau
Altoiul reprezinta acea parte care se detaseaza dintr-o planta mama care se va alatura prin altoirea portaltoiului cu conditia ca altoiul sa faca parte dintr-o specie superioara portaltoiului.Rolul altoiului este de a imbunatati insusirile viitoarei plante.
Parteneri potriviti de altoire
Sudura intre altoi si portaltoi se poate realiza daca exista o buna afinitate intre ei.
Va pot spune din propria experienta ca realizarea unui altoi are mari sanse de a fi realizat cu succes doar daca se execute altoiri intre soiurile apartinatoare aceleasi specii.
De exemplu, intre soiurile de mar, intre soiurile de par etc.
Altoirea poate fi insa posibila si intre plantele ale aceleiasi familii botanice, de exemplu liliac cu lemn cainesc pentru ca ambele apartin familiei Oleaceelor, par pe gutui din familia Rozaceelor.
O exceptie este totusi la altoirea de gutui pe par care nu se prinde chiar daca fac parte din aceeasi familie.
Daca speciile apartin de familii diferite, altoirea devine imposibila.
6. Specii de altoi si portaltoi cu afinitate
Altoirea este o practica veche de inmultire a plantelor, care este inca utilizata la scara larga atat in culturile de pomi fructiferi cat si de legume.
Asocierea si aproprierea din punct de vedere biologic a soiurilor este foarte importanta pentru rezintenta si o durata de viata lunga a plantei altoite. Apropierea taxonomica este o conditie generala pentru succesul realizarii grefei si supravietuirea pe termen lung a plantei altoite.
Cu toate acestea, mecanismele care stau la baza incompatibilitatii dintre altoi si portaltoi sunt inca insuficient intelese. Se presupune ca semnalele hormonale, in special auxina, joaca un rol important in vindecarea ranilor si regenerarea vasculara in zona uniunii grefei.
In magazinele de specialitate gasiti o gama variata de ustensile pentru altoit, de calitate superioara de la bricege de altoit, banda de altoit, foarfeca de altoit si chiar mastic cicatrizant pentru altoire.
Sfaturi utile
- Partea superioara poarta demumirea de altoi iar partea inferioara se numeste portaltoi.
- Afinitatea intre altoi si portaltoi este foarte importanta !
- Moment in care portaltoiul si mugurasul se afla in stadiul fiziologic adecvat este cea mai buna perioada pentru executarea altoirii !
- Pentru o altoire buna verificati ca diametrul altoiului si portaltoiului sa fie, pe cat posibil la fel !
- Taieturile precise sunt o garantie a unei sudari rapide si fara defecte !
- Este nevoie de contact strans intre tesuturile cambiale ale altoiului si portaltoiului pentru ca sudura sa poata incepe !
- Trebuie acordata o ingrijire adecvata grefelor pentru o anumita perioada de timp dupa altoire !
- Apropierea taxonomica este o conditie generala pentru succesul realizarii grefei si supravietuirea pe termen lung a plantei altoite.
Spor la Grădinărit !
Distribuie articolul prietenilor tăi:
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
5
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.
Produse recomandate
Articole recente
Articole recomandate
Cuvinte cheie
Arhiva
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
5
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.