Plasa antigrindina – cum protejez gradina de furtuni?
1. Plasa antigrindina - salvatoarea recoltelor
Cu plasa antigrindina sau fara? este intrebarea multor horticultori.
Stim cu totii cat de pretioase sunt livezile si gradinile noastre! Sunt adevarate oaze de frumusete si munca asidua, iar sanatatea si prosperitatea lor ne stau mereu in inimi. Furtunile severe de grindina sunt costisitoare si greu de prevazut, fiind amenintari tot mai grave care afecteaza pomicultorii si, in special, producatorii de struguri de masa. Un sezon intreg poate fi stricat in doar cateva minute.
Voi cum va protejati livada?
Fiecare cultivator sau gradinar pasionat se confrunta tot mai des cu pierderea roadelor datorita vremii extreme.
Furtunile cu grindina pot pune in pericol un intreg sezon. Este tot mai important sa gasim soluţii pentru a ne proteja livada, podgoria, culturile in camp deschis şi gradina.
In perioada de incalzire a vremii, primavara şi vara ne confruntam tot mai des cu furtuni, vijelii şi grindina.
Grindina este una dintre cele mai grave amenintari care afecteaza pomicultorii si, in special, producatorii de struguri de masa. Un sezon intreg poate fi stricat in doar cateva minute.
Folosirea plaselor antigrindina s-a dovedit necesara in ultimii ani datorita precipitaţiilor severe. Cei care au optat pentru aceste sisteme de protectie sustin ca investitia se poate recupera chiar si intr-un an, daca sunt inregistrate ploi cu grindina care pot produce pagube foarte mari recoltelor.
Plasa antigrindina actioneaza ca un scut impotriva grindinei, reducand impactul si prevenind daunele culturilor. Aceasta se instaleaza deasupra culturilor, pe suporturi sau stalpi, si se poate utiliza atat pentru culturile de legume, cat si pentru culturile de cereale sau pentru protejarea livezilor şi podgoriilor.
2. Unde se monteaza plasa antigrindina?
Deoarece plasa antigrindina poate fi instalata indiferent de varsta plantatiei, trebuie sa tinem cont la instalare de sistemul de suport si ancorarea corecta, atunci cand o folosim in livada. Pentru a evita cheltuielile suplimentare si schimbarea stalpilor, optati pentru stalpi mai inalti, rezistenti si pentru plase de calitate cu garantie si durabilitate mai mare.
Pentru a asigura o buna protecţie va recomandam folosirea plaselor antigrindina, cu elasticitate sporita şi cu margini intarite pentru rezistenţa mare la tensionare.
Un nivel ridicat de protectie impotriva grindinei, precum si impotriva pasarilor, este oferit de Iride®, o plasa elastica, avand caracteristici care permit adaptarea usoara la multe tipuri de vie sau livada. Este ideala pentru acoperirea tunelurilor, serelor, podgoriilor şi livezilor de fructe. Tipul de tesatura nu permite desfacerea ochiurilor chiar daca plasa se taie. Plasa de protectie impotriva grindinei se poate utiliza si in culturile de legume. Este rezistenta la impact si se poate utiliza mai multe sezoane avand o durabilitate de pana la 4-5 ani.
3.Ce rol au plasele antigrindina?
-
Protejeaza fructele si legumele impotriva grindinei:
Plasele antigrindina sunt utilizate pentru a proteja culturile de legume si livezile impotriva grindinei, care poate cauza pagube semnificative culturilor si recoltelor. -
Creaza un microclimat favorabil pentru dezvoltarea culturilor:
Plasele antigrindina pot crea un microclimat favorabil pentru dezvoltarea culturilor, mentinand umiditatea si reducand nevoia de irigare. -
Influenteaza cresterea pomilor si dimensiunea fructelor:
Culoarea plasei antigrindina poate influenta cresterea pomilor si dimensiunea fructelor. Cele de culoare inchisa – negre, albastre, gri si verzi – au un efect de usoara umbrire si de reducere a intensitatii luminii cu pana la 24%. Se recomanda a fi folosite in partea de sud si sud-est a tarii unde, in zilele de vara cu luminozitate si cu temperaturi foarte ridicate, apar pe fructe asa-numitele arsuri solare. Petele apar ca urmare a cresterii foarte mari a temperaturii pulpei, ce determina degradarea acesteia. Plasa antigrindina de culoare verde si neagra are rol si de plasa de umbrire. -
Permite patrunderea luminii, umiditatii si aerului ceea ce poate ajuta la producerea recoltelor sanatoase si abundente.
Iride® Base si Iride® Due sunt plase antigrindina, ambele cu dimensiunile ochiurilor de 7,1 x 6,2 mm si greutate de 34 gr pe metru patrat, respectiv Iride® Due, cu greutate de 46 gr pe metru patrat, aceasta din urma fiind dublu intarita. Un alt rol important al plaselor Iride® este oferirea protectiei foarte bune contra pasarilor şi posibilitatea utilizarii lor ca plasa pentru recoltarea fructelor (amplasata sub coronamentul pomilor fructiferi). Ţesuta din monofilament de polietilena (HDPE) şi prevazuta cu ochiuri innodate, plasa antigrindina Iride® garanteaza rezistenta chiar şi dupa cele mai grele furtuni de grindina.
In concluzie, plasele antigrindina sunt esentiale pentru protejarea culturilor horticole impotriva grindinei si pentru crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea culturilor. Acestea pot influenta cresterea pomilor si dimensiunea fructelor, permit patrunderea luminii, umiditatii si aerului si pot reduce nevoia de irigare.
Sfaturi utile
- Comparativ cu alte materiale plastice, plasa antigrindina este realizata din HDPE, un material versatil si usor, ceea ce face mult mai simpla amplasarea acestor plase tratate UV in jurul culturilor. HDPE are, de asemenea, o valoare mai mare a rezistentei la tractiune, ceea ce inseamna ca este necesara o cantitate mare de stres pentru a o rupe.
- Plasa antigrindina este necesara pentru a proteja o cultura de fenomenele meteo extreme, devenind salvatoare de culturi. O preocupare si grija mare a cultivatorilor de fructe si legume din ultimii ani este de a gasi solutii de preventie pentru a proteja recolta. Pasarile, ploaia, prea mult soare si grindina au fost frecvent cauzele principale ale recoltelor proaste.
- Plasa antigrindina poate deasemenea sa incetineasa perioada de recoltare a productiei. Acest lucru poate sa fie in interesul producatorului cand doreste sa vinda productia sa la preturi comerciale mai mari pentru a obtine un profit mai mare.
Produse recomandate
Spor la Grădinărit !
Distribuie articolul prietenilor tai
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.
Articole recomandate
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.