Cum se face insilozarea corecta in Silobag?

Depozitarea corecta in silobag implica o pregatire atenta, umplere corecta, sigilare si monitorizare pentru a va asigura ca silozul ramane proaspat si calitativ. Silobagul este o metoda populara si noua de stocare a cerealelor si altor silozuri care reduce semnificat costurile si ofera numeroase beneficii fermierilor.

silobag politiv

1. Cum se face insilozarea corecta in SILOBAG?

  • TAIEREA: Alegerea datei de taiere este factorul care determina cel mai indeaproape valoarea nutritiva a plantei. Productia creste si calitatea silozului scade pe masura ce data recoltarii este intarziata.
  • TOCAREA: Tocarea este importanta deoarece o tocare marunta va permite o compactare mai buna si va scadea infiltrarea aerului.
  • COMPACTAREA: Se asigura compactarea, raspandind furajul tocat in straturi nu foarte groase. Cu cat materia uscata este mai mare, cu atat compactarea trebuie sa fie mai mare.
  • SIGILAREA SILOZULUI: Asigurati o inchidere si etansare corecta a silozului si verificati regulat pentru a evita infiltrarea aerului in siloz. Evitati spargerile din plastic sau marginile prost sigilate ale silozului.
  • VERIFICAREA PERIODICA a silozului este importanta pentru a controla etansarea si efectuarea eventualelor rupturi aparute.

2. Ce se intampla in procesul de insilozare?

  1. Eliminarea oxigenului din silobag

    In aceasta faza incepe procesul de creare a mediului anaerob Produsele care au fost insilozate se adapteaza la noul mediu, iar oxigenul incepe sa se consume in interiorul silozului. Se elimina O2, apa si caldura. Stabilitatea aeroba este un factor cheie in asigurarea silozului de calitate care ofera animalelor nutrienti bine conservati, cu cantitati minime de spori de mucegai si toxine.
    Bacteriile aerobe au nevoie de oxigen pentru supravietuire, ele sunt prezente in solul umed aerat care contine surse de carbon organic. Este esential sa se mentina anumite practici la umplerea silozului, deoarece de acesta va depinde o mare parte din succes.

  2. Silozul sufera o fermentatie anaeroba in silobag

    Aceasta faza dureaza aproximativ 2-3 saptamani, pana cand pH-ul scade suficient. Odata ce oxigenul este epuizat, bacteriile anaerobe si microorganismele care produc acidul lactic se inmultesc pentru a realiza procesul fermentatiei in conditii adecvate de insilozare.
    Pentru a optimiza acest proces, pot fi utilizati aditivi. Bacteriile lactice fac parte din microbiota epifita a plantelor furajere fiind prezente pe tot parcursul procesului de insilozare. Substratul prezent, temperatura, umiditatea si disponibilitatea oxigenului, toate extrem de dependente de practicile de insilozare, definesc calitatea silozului produs, indiferent de materialul insilozat.
    Furajele folosite pentru insilozare au caracteristici diferite, diversificand astfel procesul de fermentatie.

  3. Faza de conservare a silozului

    Procesul de fermentare este incheiat, silozul pastrandu-se in mediul fara oxigen. Silozul se stabilizeaza. E important ca silozul sa nu aiba contact cu aerul deoarece ar produce alterarea. Silozul astfel pastrat poate sa reziste luni si chiar ani. Cu cat sigilarea lui este mai buna, el va rezista mai mult. Conteaza foarte mult ca tehnica de insilozare sa fie efectuata corect.

  4. Deschiderea silozului

    De fiecare data cand deschidem silozul producem o deteriorare a mediului stabilizat de conservare. Prin urmare a avea un siloz etans este foarte important. Rupturile si golurile trebuie reparate si facute etanse cat mai curand posibil daca acestea au fost identificate.

3.Cum utlizam eficient SILOBAG-ul?

Selectarea adecvata a locatiei este primul si cel mai fundamental pas in gestionarea cu succes a sacilor de siloz. Iata cateva sfaturi pentru o buna insilozare:
Amplasarea sacilor de insilozat in zone care faciliteaza umplerea direct din masina de recoltat este utila, insa poate creste timpul de intretinere si monitorizare, si poate compromite calitatea cerealelor.
Un loc central de depozitare pentru saci, accesibil pentru transport, este ideal pentru pregatirea, monitorizarea, intretinerea sacilor, controlul parazitilor si descarcarea mai usoara.
Alege un loc dur, neted si inalt, cu o panta usoara, unde apa se poate scurge.
✔ Lasa suficient spatiu in jurul sacilor pentru accesul utilajelor si camioanelor.
Niveleaza terenul, indeparteaza resturile vegetale, pietrele sau obiectele ascutite care ar putea duce la deteriorarea sacilor.
Terenul curat si ferm faciliteaza operarea masinilor de umplere si golire, iar riscul de derapare a utilajelor este redus.
✔ Un loc curatat ajuta la drenare si previne acumularea apei acolo unde sacul de cereale s-a scufundat in pamant moale, umed.
Amenajeaza locul departe de stanci, crengi, copaci, arbusti si departe de dealuri sau zone cu buruieni in care se adapostesc iepuri, soareci, vulpi etc.
✔ Imprastie un strat subtire de uree granulata in locatia unde vor fi amplasati sacii de insilozat, pentru a descuraja rozatoarele in special soarecii, pentru a-si forma galerii subterane.

Costurile insilozarii in silobag pot varia in functie de mai multi factori, cum ar fi dimensiunea culturii, echipamentele utilizate si costurile de munca. Insilozarea in silobag este mai ieftina decat construirea unui siloz nou. In plus, insilozarea in silobag este o alternativa mai economica la alte metode de depozitare, cum ar fi construirea de hambare sau silozuri traditionale.

Sfaturi utile

  • Graul, porumbul si soia sunt componente nutritionale de baza pentru multi oameni din intreaga lume. Cererea globala este in crestere.

  • Pentru a hrani populatia estimata de 9 miliarde de oameni pana in 2040, lumea ar trebui sa produca 3,3 miliarde de tone de cereale anual.

  • Pentru a raspunde acestei cereri in crestere, cultivatorii trebuie sa ia in considerare nu numai cresterea randamentelor si a calitatii recoltei, ci si depozitarea eficienta a cerealelor si distribuitia in siguranta a acestora pe tot globul.

  • Pierderile de substanta uscata a silozului depozitat in buncarele este intre 12% si 18% fata de doar 5% – 8% in Silobag.
  • Silobagul mentine cel mai bine valorile nutritionale si energetice, comparativ cu altele tehnologii de insilozare.
  • Puteti stoca 240 de tone de siloz de iarba intr-un singur Silobag de 2,7 x 75 m, adica 320 baloti (in cazul balotilor rotunzi).

Produse recomandate

Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.