Ghid de instalare - folie de mulcire
Utilizarea foliei de mulcire are numeroase avantaje, printre care obtinerea unor culturi timpurii si sanatoase, pastrarea umiditatii solului, controlul temperaturii solului si prevenirea cresterii buruienilor. Aflati in acest articol, pas cu pas cum se foloseste folia de mulcire.
1. Ce avantaje ofera folia de mulcire?
Folosite in principal pentru cultivarea legumelor pe suprafete extinse, foliile de mulcire ofera urmatoarele avantaje:
- Imbunatatesc calitatea culturilor.
- Reduc frecventa irigarii.
- Reduc semnificativ raspandirea si cresterea buruienilor.
- Mentin o temperatura favorabila a solului.
- Pot fi utilizate si la solarizarea solulul inainte de insamantare.
- Ajuta la o dezvoltare rapida si sanatoasa a radacinilor.
- Ofera protectie impotriva temperaturilor extreme ale solului si izolare a buruienilor.
- Aceste folii sunt capabile sa transmita pe deplin lumina vizibila (cele transparente), sa blocheze aproape in totalitate lumina vizibila (cele negre) sau sa transmita selectiv lumina vizibila si ultravioleta (cele colorate).
2. Sfaturi utile in alegerea, aplicarea si utilizarea foliei de mulcire
Utilizare folie de mulcire:
Gradini de legume, zarzavaturi, solarii si sere, inclusiv si pentru pomii fructiferi si flori, dar pentru acestea din urma nu este recomandata in gradinile cu umbra multa sau cu umiditate, pentru ca pot aparea rozatoare sau melci.
Perioada recomandata pentru folia de mulcire:
Ideal ar fi ca operatiunea de mulcire sa aiba loc primavara sau toamna, in functie de culturile pe care le aveti.
Inainte de a aplica folia de mulcire, curatati zona de buruieni si alte resturi vegetale. Asigurati-va ca solul este nivelat si neted
Alegerea culorii si a grosimii: Alegeti o folie de mulcire in functie de tipul de cultura si de conditiile specifice ale fiecarei gradini (folie transparenta pentru culturile extra timpurii din spatiile protejate, foliile gri pentru culturile extra timpurii din camp in soluri nisipoase, alb-negru pentru culturi care necesita reflectia luminii inapoi de la sol spre fructe, asigurand o colorare uniforma a fructelor si in etajele inferioare ale plantelor, neagra pentru restul culturilor. Grosimea de asemenea poate varia, de la 15-20 microni pentru culturi anuale (tomate, ardei, castraveti, pepeni etc) sau 30-50 microni pentru culturi care se mentin pe sol cca 3 ani (ex. capsuni). Foliile cu grosimi de 30-50 microni pot fi sau nu perforate pe 1 rand sau 2 randuri (capsuni) sau mai multe randuri (capsuni, salata), in functie de nevoia culturii la care se foloseste.
Mod de aplicare a foliei de mulcire:
Se poate aplica manual, si atunci folia se desfasoara de pe rola pe solul pregatit si se taie in functie de lungimea stratului. Pentru foliile neperforate se realizeaza taieri in forma de cruce in locul unde vor fi plantate rasadurile,iar marginile foliei se acopera cu pamant. Folia se mai poate aplica mecanizat, iar in acest caz se vor utiliza utilaje speciale de aplicare. Se recomanda a se folosi impreuna cu banda/furtunul de picurare pentru irigat, care se instaleaza direct sub folia de mulcire.
Taierea si fixarea foliei:
Taiati folia de mulcire la dimensiunea potrivita si fixati-o pe lateralul straturilor. Asigurati-va ca folia acopera solul in jurul plantelor si ca este fixata bine pentru a preveni miscarea sau ruperea.
Perforarea foliei de mulcire:
Perforati folia de mulcire in locul unde urmeaza sa plantati rasadurile, pentru a permite apei sa ajunga la radacini (in cazul in care nu se instaleaza banda/furtunul de picurare). Aceasta poate fi realizata cu ajutorul unui instrument specializat sau manual.
Fixarea foliei de mulcire:
- Folositi pamant pentru a fixa marginea foliei de mulcire in jurul plantelor. Acest lucru poate fi realizat prin simpla indoire a marginii foliei si umplerea cu pamant.
- Puteti de asemenea sa folositi accesorii de prindere, cum ar fi tepusele de plastic sau metalic, pe care le infigeti de-in marginea foliei, de o parte si alta a stratului
- Folositi saculeti cu nisip pe care sa-i asezati pe marginea foliei.
- Folosirea de pietre sau alte obiecte grele: Folositi pietre sau alte obiecte grele pentru a fixa marginea foliei de mulcire in jurul plantelor. Acest lucru poate fi util in zonele cu vant puternic sau in cazul folosirii foliei de mulcire pe terenuri in panta.
Este recomandat sa consultati surse locale sau specialisti in domeniu pentru a obtine informatii specifice despre aplicarea foliei de mulcire.
3. Montare rapida si instalara folie de mulcire in 3 pasi.
- In cazul utilizarii irigarii prin picurare, asezati prima data pe straturile gata pregatite, banda/furtunul de picurare, cu orificiile de picurare asezate in sus, in dreptul liniilor de plantare
- Asezati folia de mulcire inainte de a planta, dupa efectuarea unei irigari de test.
- Daca folia nu are perforatii, realizati gauri rotunde, in forma de X sau in forma de T in pelicula foliei de mulcire in locurile unde urmeaza sa plantati rasadurile, de-a lungul benzilor/furtunelor de irigare, aproape de fiecare orificiu de picurare. Plantati prin gaurile realizate si udati bine rasadurile (folosind irigarea prin picuarare sau manual).
Folia de mulcire este un material plastic utilizat in agricultura pentru a acoperi solul din jurul plantelor. Afla ‘Ce folie de mulcire sa alegi pentru cultura ta?’ din urmatorul articol.
Sfaturi utile
- Este important să rețineți că aplicarea foliei de mulcire poate varia în funcție de tipul de cultură și de condițiile specifice ale fiecărei grădini.
- Este recomandat să consultați surse locale sau specialiști în domeniu pentru a obține informații specifice despre folia de mulcire ideala pentru culturile dumneavoastra.
Produse recomandate
Spor la Grădinărit !
Distribuie articolul prietenilor tăi:
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.
Articole recomandate
Cum ți s-a părut acest articol?
Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!
0
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.
Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!
Să îmbunătățim acest articol!
Adaugă un comentariu la articol.