Cum combatem fainarea vitei de vie?

Vita de vie este o planta sensibila la atacul de boli si daunatori, de aceea masurile de protectie fitosanitara ocupa un loc important in tehnologiile de cultura. Fainarea vitei de vie (Uncinula necator) provine din America de Nord si s-a raspandit in Europa incepand cu anul 1845. Astazi fainarea este o boala des intalnita care ataca toate podgoriile lumii. Efectele fainarii sunt evidente si ne afecteaza productia. Din pacate rezultatul vinului obtinut din parcelele atacate de fainare este slab calitativ si nu se preteaza la invechire (apare casarea bruna).

Deoarece substantele chimice de combatere au efecte poluante asupra mediului inconjurator, masurile de protectie fitosanitara trebuie aplicate cu grija si in doze recomandate deoarece pot induce rezistenta plantelor si grad de toxicitate consumului de struguri.

1. Cum se manifesta fainarea la struguri?

fainare_vita_vie
  • apare pe frunze, dar ataca toate organele verzi ale vitei, pe care dezvolta un miceliu paslos de culoare alb-gri, acoperit cu o pulbere cu aspect de „faina”;
  • cel mai periculos este atacul pe struguri, boabele atacate imediat dupa legarea florilor se usuca, iar cele atacate mai tarziu crapa si se brunifica;
  • soiurile mai sensibile sunt cele pentru struguri de masa.

2. Masuri preventive pentru fainare

Primele masuri aplicate sunt cele preventive:

    • efectuarea la timp a lucrarilor solului;

    • distrugerea buruienilor;

    • strangerea resturilor vegetale atacate de boli si daunatori;

    • aplicarea lucrarilor si operatiilor in verde;

    • fertilizarea echilibrata.

Masurile agrotehnice pe care le putem aplica pentru a preveni fainarea sunt primele pe care e nevoie sa le efectuam. Taierea inlatura sursele de infectie si permite dezvoltarea mai aerisita a butucului. Lucrarile si operatiile in verde (plivitul, desfrunzitul) contribuie la o buna dezvoltare si crestere a vitei de vie si previne aparitia bolilor. De asemenea sunt importante lucrarile solului destinate eliminarii excesului de umiditate si distrugerii buruienilor.

Pe langa masurile preventive, un rol important in mentinerea sanatatii plantelor si evitarea pierderilor (uneori foarte mari) de recolta, il are combaterea chimica, care ramane mijlocul de baza in tratarea bolilor si daunatorilor.

Pentru o combatere eficienta:

  • este cel mai usor sa preveniti atacul decat sa il combateti dupa aparitie;
  •  folositi mijloace chimice numai daca toate celalalte metode nu au functionat;
  • pentru a fi eficiente tratamentele trebuie aplicate la momentul optim;
  • se recomanda aplicarea tratamentelor combinate, pentru a avea rata de succes cea mai mare si a nu induce rezistenta la substanta de combatere. Conditia este ca produsele folosite sa fie compatibile, adica sa nu-si modifice proprietatile fizico-chimice.
  •  

Pe langa masurile preventive, un rol important in mentinerea sanatatii plantelor si evitarea pierderilor (uneori foarte mari) de recolta, il are combaterea chimica, care ramane mijlocul de baza in tratarea bolilor si daunatorilor.

3.Combaterea chimica si biologica

Combaterea chimica consta in administrarea unei substante chimice (sau a unui amestec), de pesticide sau produse fitofarmaceutice pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor. In comert exista o multitudine de produse gata de folosire care contin una sau mai multe substante active, care asigura eficacitatea tratamentului.

Pentru prevenirea si combaterea fainarii sau oidiumului la vita de vie, se poate folosi fungicidul Vivando, care se aplica preventiv, in doza de 0,2 l/ha, la avertizare. Se pot aplica maximum 3 tratamente pe an, cu un interval de 12 – 14 zile intre ele, iar frecventa tratamentelor se poate reduce la 10 – 12 zile in cazuri favorabile de atac pentru fainare. Se pot aplica de la stadiul de 5 – 6 frunze pana la coacere. Vivando contine metrafenona 500 g/l, din clasa benzofenonelor, care actioneaza asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale fitopatogenului Uncinula necator: spori, apresori, miceliu, conidiofori.

  • primul tratament se aplica cand lastarii au crescut pana la 5-7 cm;
  • zeama sulfocalcica este folosita de aproape un secol si jumatate;
  • sulf muiabil (0,4 %), Topas 100 EC,(0,25- 0,4 l/ha), Kumulus S (0,3 %), Thiovit Jet 80 WG (3 kg/ha), Karathane LC (0,05 %), Sercadis (0,15 l/ha)
  • Atunci cand se stabileste doza de pesticid, se ia in considerare concentratia solutiei folosita la tratament in 100 litri apa sau substanta necesara la hectar. De obicei, se foloseste o cantitate de solutie de 1000 litri la hectar, dar sunt situatii cand aceasta cantitate poate fi diminuata.

    In momentul actual, cele mai eficiente metode raman cele chimice, iar pentru a limita cantitatile de pesticide, s-a introdus in tehnologie notiunea de „prag economic de daunare” (PED). PED reprezinta nivelul de atac la care trebuie aplicat tratamentul, pierderea de recolta fiind echivalenta cu costul tratamentului.

Pentru combaterea si preventia biologica se pot folosi produse pe baza de micorize precum inoculul de ciuperci micorizice. Beneficiile utilizarii produselor pe baza de ciuperci micorizice sunt numeroase. Inbunatateste sanatatea, cresterea si randamentul acestora chiar si dupa doar cateva luni de la tratament. De asemenea intareste si activeaza si mai mult sistemul imunitar natural de protectie a vitei de vie si astfel il ajuta sa lupte impotriva bolilor si daunatorilor cu care se confrunta. Avantajul acestor produse este ca se pot folosi la culturile bio si in permacultura. Va recomandam produse precum Bacillium, Beavum, Tricum, Bioseed pe baza de inocul de ciuperci micorizice. 

Sursa: 

Sfaturi utile

Combatarea chimica are si dezavantaje:

  • pericolul pentru utilizator in timpul aplicarii;
  • reziduurile de pe struguri si din vin;
  • afectarea mediului inconjurator etc.
  • pot fi depasite aceste aspecte, prin apelarea la sfaturile si sprijinul specialistilor in alegerea si aplicarea pesticidelor.
  • Fainarea vitei de vie este o boala cauzata de ciuperca Uncinula necator.
  • Aceasta boala poate afecta toate organele verzi ale vitei de vie.
  • Simptomele fainarii includ aparitia unui strat albicios sau cenusiu pe frunze, tulpini si ciorchini.
  • Fainarea poate afecta calitatea si cantitatea recoltei de struguri.
  • Tratamentele pentru fainarea vitei de vie includ utilizarea de fungicide specifice si respectarea unui program de tratament adecvat.
  • Prevenirea fainarii implica masuri de igiena in vie, cum ar fi indepartarea frunzelor afectate si evitarea udarii excesive.
  • Este important sa se acorde atentie si altor lucrari de intretinere a vitei de vie dupa recoltare pentru a mentine planta sanatoasa si productiva.

Produse recomandate

Spor la Grădinărit !

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Aboneaza-te
Notificare despre
guest
0 Commentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Articole recomandate

Cum ți s-a părut acest articol?

Faceți click si oferiti numar maxim de stelute daca v-a placut!

0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează aceast articol.

Dacă ți-a plăcut acest articol...

Urmărește-ne pe rețelele social media!

Ne pare rău că aceast articol nu v-a fost util!

Să îmbunătățim acest articol!

Adaugă un comentariu la articol.

Acest conținut este

protejat de drepturile de autor.