creşte in tufe dense care nu depaşesc inalţimea de 90-100 cm
fiind perena, frunzele se veştejesc şi cad spre sfarşitul toamnei şi apar din nou de obicei in luna aprilie
se aseamana la infaţişare cu urzica (Urtica dioica) deşi aceasta din urma aparţine unei familii cu totul diferite
frunzele roiniţei sunt insa de un verde mai pronunţat, aproape inchis la culoare şi ele exud o aroma placut mirositoare asemanatoare lamaii atunci cand sunt presate intre degete
roiniţa reprezinta o planta medicinala cunoscuta pentru efectele ei terapeutice asupra afecţiunilor stomacului (calmeaza spasmele stomacale, elimina gazele din stomac), calmeaza starile nervoase, inlatura diareea, mareşte secreţia biliara, echilibreaza digestia, şi stimuleaza pofta de mancare
ceaiul preparat din frunze de roiniţa, dar şi cel preparat din flori de roiniţa ajuta la calmarea durerilor de cap, tratarea ameţelilor, pierderea temporara a cunoştinţei
pentru o eficienţa maxima acest ceai trebuie administrat in fiecare zi
roiniţa mai poate fi utilizata şi pentru vindecarea ranilor (sub forma de bai) datorita proprietaţii acestei plante de cicatrizant, dar şi la tratarea diskineziilor biliare